Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бъдещият премиер на Румъния – жена мюсюлманка

Най-голямата партия в страната издигна изненадващ кандидат за министър-председател

Севил Шайдех се смята за близка до Ливиу Драгня. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бъдещият премиер на Румъния – жена мюсюлманка

Севил Шайдех се смята за близка до Ливиу Драгня. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изненадващ ход, най-голямата политическа партия в Румъния номинира жена от татарското малцинство в страната за министър-председател в сряда, пише „Ню Йорк Таймс“. Ако тя получи одобрение от президента и парламента, ще бъде едновременно първата мюсюлманка и първата дама на този пост в страната.

Социал-демократическата партия отбеляза звучна победа на изборите на 11 декември, като спечели повече от 45% от вота. Заедно с партньорите си от Алианса на либералите и демократите, тя държи мнозинството в парламента на Румъния.

Обичайно, лидерът на най-голямата партия бива назначаван от президента на премиерския пост. Но председателят на социалдемократите Ливиу Драгня би бил проблематичен избор – той бе обвинен в изборни измами и получи условна присъда през април. Държавният глава Клаус Йоханис посочи, че следващият премиер на страната трябва да е с чисто съдебно минало и срещу него да не се водят разследвания.

Така че Социал-демократическата партия се насочи към 52-годишната Севил Шайдех, сравнително слабо позната фигура, която беше министър на регионалното развитие за шест месеца в предишния кабинет на формацията.

Революция срещу национализма или кукла на конци?

„Това е изненадващ ход – казва пред американското издание Серджиу Мискою, професор по политология в университета в Клуж. – Хората очакваха някой контролиран от Драгня, но от по-висшия ешелон на партията, а не относително ново лице.

Изборът на Шайдех предполага, че Драгня ще контролира правителството без да поема пряка отговорност. Тя не е опетнена директно, така че Йоханис няма да има формална причина да не я назначи.“

Но политологът добавя, че изборът може и да е насочен срещу обвиненията в национализъм по време на кампанията. С избора на татарка, социалдемократите лесно могат да измият ръцете си по отношение на една от най-солидните критики на опонентите си.

Самата Севил Шайдех е позната в страната повече като добър мениджър, отколкото като политик. Описвана като технократ, тя е работила като икономист в местната и регионална админстрация в продължение на много години.

Шайдех е прекарала по-голямата част от кариерата си в Констанца, пристанищен град на Черно море, а не в столицата Букурещ. Въпреки това се смята за приближена до Драгня – тя беше негов държавен секретар, докато той управляваше регионалното министерство, и го наследи, когато напусна поста през 2015-а. Драгня пък бе гост на сватбата ѝ за сирийски бизнесмен.

Мюсюлманки изключително рядко са президенти или премиери в Европа. Малкото примери са в страни с ислямско мнозинство – Тансу Чилер беше министър-председател на Турция през 90-те години, а Атифете Яхага държавен глава на Косово от 2011 до 2016-а година. Никога досега страна-членка на Европейския съюз не е била управлявана от жена, изповядваща мюсюлманската религия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90