Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Бафта“ променя метода си на гласуване след критика за номинациите си

Обвинени, че отново предлагат състезание между бели мъже - а жените и хората от малцинствата не са забелязани

Критиците изтъкват най-вече липсата на номинация за най-добър режисьор за Грета Геруиг и филма ѝ „Малки жени“. - „Бафта“ променя метода си на гласуване след критика за номинациите си

Критиците изтъкват най-вече липсата на номинация за най-добър режисьор за Грета Геруиг и филма ѝ „Малки жени“.

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство („Бафта“) ще преразгледа метода си на гласуване, след като обяви списъка с номинациите си преди няколко дни и отприщи вълна от недоволство заради липсата на жени и хора от малцинствата в основните категории, съобщават британските медии.

Марк Самуелсън, председател на филмовата комисия на Академията, заяви пред „Варайъти“, че ще последва „внимателно и детайлно преразглеждане на това какво се случва отвън и вътре в организацията“. Но решението бе посрещнато скептично и с предупреждения, че промяната няма да е истинска, а пример за „познатия рефлекс на индустрията“.

„Бафта“ ще се консултира с различни експерти от индустрията и първите промени в метода на гласуване ще бъдат приложени през 2021 г. В момента гласуването протича на два етапа. В първия номинациите в категориите за най-добър режисьор, саундтрак и сценарий се избират от специална група, обособена от всички 6700 членове на Академията.  Номинираните в другите основни категории обаче – за актьори в главни и поддържащи роли – се излъчват от всички членове.

Веднъж щом първият етап на номинациите приключи, всички членове на „Бафта“ гласуват в основните категории. Победителите в категориите за най-добър актьорски състав и най-добър анимиран филм се избират от жури от специалисти.

Напълно отворени сме към промяна и организацията даде да се разбере с позицията си, че не е доволна от номинациите – добави още Самуелсън. – Промяната е нужна, сложна и изисква спокойно и внимателно обмисляне.“

За наградите през 2020 г. номинациите води филмът на Тод Филипс „Жокера“. В някои градове прожекциите на продукцията, която обяснява превръщането на Артър Флек в антагонист на Батман, бяха бойкотирани и имаше страх, че филмът може да доведе до насилие заради нихилистичните си възгледи. Негови съперници в основните категории са „Имало едно време в Холивуд“ на Тарантино и „Ирландеца“ на Скорсезе. Сред фаворитите са още „1917“ на Сам Мендес, „Джоджо Заека“ на Тайка Уайтити, „Брачна история“ на Ноа Баумбах… На някои веднага им направи впечатление липсата на Грета Геруиг и нейните „Малки жени“ в категорията за най-добър режисьор, въпреки ласкавите отзиви на критиката. Още на 7 януари, когато стана ясен списъкът с номинации, наградите „Бафта“ бяха критикувани, че подобно на останалите филмови награди, отново предлагат състезание между бели мъже.

Вижте още: „ЖОКЕРА“ С 11 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ „БАФТА“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС