Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Багер изпревари живата верига за Двойната къща

Часове преди протеста срещу събарянето на сградата, започна разрушаването й

След началото на събарянето полицаи са започнали проверка на документацията и дейността на багера е временно спряна, съобщи Би Ти Ви. Снимка: Фейсбук - Багер изпревари живата верига за Двойната къща

След началото на събарянето полицаи са започнали проверка на документацията и дейността на багера е временно спряна, съобщи Би Ти Ви. Снимка: Фейсбук

Багер излезе преди протеста срещу събарянето на т.нар. Двойна къща в центъра на София. Машината започна работа тази сутрин, а живата верига е планирана за 18,30 ч. тази вечер. Статутът „паметник на културата“ бе отнет от министъра на културата Вежди Рашидов между двата тура на президентските избори. И пред намеренията на собственика Кирил Киров (Киро Японеца) да построи подземен паркинг не останаха пречки (въпреки че можеше да си построи подземен паркинг и без да събаря къщата)

След началото на събарянето полицаи са започнали проверка на документацията и дейността на багера е временно спряна, съобщи Би Ти Ви.

За случая сигнализира журналистът Росен Цветков. В репотраж той разкри, че Вежди Рашидов е отменил статута „паметник на културата“ с аргумента, че „стои чуждо и нехармонично в средата около нея и липсва частен интерес за нейното запазване”. След няколко пожара, сградата на бул. „Васил Левски“ № 19 е превърнатам в руина.

Вижте още: РАШИДОВ ОТМЕНИЛ СТАТУТ „ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА“ ЗА КЪЩА НА КИРО ЯПОНЕЦА

За да спаси къщата, във Фейсбук бе създадена онлайн петиция „Паметник на културата или подземен гараж“, адресирана до президента, главния прокурор, омбудсмана, столичния кмет и Столичния общински съвет. Подписката призовава разрушаването на Двойната къща да бъде спряно незабавно.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят. Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж?“, пишат организаторите на протеста.

Вижте още: ЖИВА ВЕРИГА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ДВОЙНАТА КЪЩА

Недоволните настояват да се разследва кой освен Вежди Рашидов е участвал в решението за отмяна на статута „паметник на културата“, искат се оставки на отговорните лица, както и изготвяне на списък от Общината с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според ЗКН.

Междувременно бившият министър на културата Вежди Рашидов разпространи писмо до медиите, в което твърди, че не е разрешавал отмяната на статута и събарянето на сградата:

„Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард „Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик.

Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише.

Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“.

Къщата, построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му, е известна днес като Двойната къща на Митови. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани различни квартиранти, които постепенно занемаряват къщата, пише Миглена Горанова в сайта „Изгубената София“. През 1976 г. сградата получава статут „паметник на културата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС