Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марио Хосен изпълнява Бах и Моцарт в НДК

Бранденбургски концерти и Залцбургската симфония в зала 6

Марио Хосен е солист и диригент на концерта във вторник вечер. - Марио Хосен изпълнява Бах и Моцарт в НДК

Марио Хосен е солист и диригент на концерта във вторник вечер.

Концертът „Бах и Моцарт“ ще изпълни с класическа музика зала 6 на Националния дворец на културата от 19 часа във вторник (1 декември). Организиран в сътрудничество между Нов български университет и Двореца, той ще представи прочути творби като Залцбургската симфония и Адажио и Фуга KV 546 на Моцарт, Бранденбургски концерти №1 и 5 на Бах и др.

Солист и диригент е Марио Хосен (цигулка), а гости солисти са Марио Карбота от Италия (флейта) и Атанас Атанасов (чембало).

Хосен, роден в Пловдив в семейството на оперна певица, дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. През годините е концертирал и е правил записи със световни артисти, сред които Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

Именно той е една от причините за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“, съставен от млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия.

Марио Карбота пък има отлична диплома от Консерваторията в Пиаченца, посещава следдипломни курсове на Марио Анчилоти в Училището за музика във Фиезоле. Свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнасял е концерти в едни от най-престижните зали в света.

Атанас Атанасов е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия – 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция – 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия – 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод“ в Инструменталния факултет на НМА.

Билетите за концерта са на цени от 8 и 12 лева.

Вижте пълната програма, която ще чуят почитателите на класическата музика в НДК:

Й. С. Бах/ транскрипция В.А. Моцарт – 4 Фуги от цикъла „24 прелюдии и фуги“

В. A. Моцарт – Divertimento KV136 в ре мажор (1. Залцбургска Симфония)

Allegro; Andante; Presto

Й. С. Бах – Бранденбургски концерт №1

Allegro; Adagio; Allegro; Menuetto – Trio I – Polacca – Trio II

В. A. Моцарт Адажио и Фуга KV 546

Й. С. Бах – Бранденбургски концерт №5

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg