Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лечение с Бах и Вивалди в Александровска болница

Нов симфоничен оркестър с безплатен концерт в Психиатричната клиника

Нов симфоничен оркестър изнася концерти в Александровска болница от 2012 г. насам.  - Лечение с Бах и Вивалди в Александровска болница

Нов симфоничен оркестър изнася концерти в Александровска болница от 2012 г. насам.

Способностите на музиката да лекува ще демонстрират музикантите от Нов симфоничен оркестър в Александровска болница. На 4 април те ще изнесат концерт от инициативата си „Музиката лекува“, част от музикотерапията на пациентите от Психиатричната клиника. За зрителите на специалното събитие – медици, служители и пациенти на отделението, достъпът е безплатен.

В програмата ще звучи ария от Оркестрова сюита №3 на Йохан Себастиан Бах, Баталия А от Хейнрич Игнац Франз Бибер, Импромтю за струнен оркестър, оп. 5 от Ян Сибелиус и Концерт за струнен оркестър в сол минор, RV 156 на Антонио Вивалди.

Концертът ще се състои дни, преди светът да отбележи Деня за борба с шизофренията на 11 април. Около 1% от населението на Земята страда от коварното заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции.

Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 г. като частна културна институция. Финансира се по системата „Годишен фонд“ –  общество от личности, фамилии и корпорации ежегодно правят дарение, разпределящо ги в нива от „приятел на оркестъра“ (200 – 499 лв.) до „платинен кръг“ на дарителите (над 12 хил. лв.).

Оркестърът има партньорство с Александровска болница от 2012 година. Музикантите изнасят концерти в болничното заведение от тогава, като инициативата не беше прекъсвана дори и по време на пандемията.

Концертът в Психиатричната клиника на Александровска болница се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90