POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бах, Пиацола и Гершуин на 4 рояла в НДК

Джаз и класика за 8 ръце на 18 юни

Музикантите ще репетират заедно само два пъти преди датата на концерта. - Бах, Пиацола и Гершуин на 4 рояла в НДК

Музикантите ще репетират заедно само два пъти преди датата на концерта.

Джазът среща класиката в рядък концерт за четири рояла – на 18 юни в зала 1 на Националния дворец на културата. Изпълнителите са Георги Черкин, Живко Петров, Иван Янъков и Ангел Заберски-син.

Редом до шедьоврите на Бах, роялите ще засвирят и съвременни джаз композиции. Вдъхновението на четиримата музиканти ще достигне връхните си точки с аранжименти за четири рояла на „Рапсодия в синьо“ на Джордж Гершуин и прочутите танга на Пиацола.

„Идеята за проекта възникна през ноември и всички бяха много въодушевени. Истината е, че пианото е единственият инструмент, на който можем да свирим много ноти едновременно, при това с 40 пръста – това не може да се случи на други инструменти. На четири рояла може да се постигне оркестров ефект”, обяснява Иван Янъков дни преди концерта.

Музикантите правят само две репетиции заедно преди датата на спектакъла.

„Като алпинизъм без предпазно въже е“, сравнява тръпката Ангел Заберски.

След концерта пианистите ще продължат с изпълнения на живо и на афтър парти в „Студио 5“, където гостите от зала 1 ще ползват и отстъпка от редовните цени на клуба.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg