VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Арабеск“ ще танцуват редовно в „Азарян“

„Следобедът на един фавн“ и още две премиери в една вечер

В спектаклите си израелката Мириам Енгел съчетава съвременни танцови техники и  методи от театъра. Снимка: Мириам Енгел - „Арабеск“ ще танцуват редовно в „Азарян“

В спектаклите си израелката Мириам Енгел съчетава съвременни танцови техники и методи от театъра. Снимка: Мириам Енгел

Три премиерни заглавия ще покаже балет „Арабеск“ на 2 ноември – „Следобедът на един фавн“ на Мила Искренова и „Youth „Awake“ и „The Lonеly People“ на израелската хореографка с български корени Мириам Енгел. Спектаклите бележат началото на дълготрайно сътрудничество между танцовата трупа и театъра – от ноември „Арабеск“ ще има представления в НДК веднъж месечно. Идеята е да представят на българската публика доказани чужди хореографи, както и постановки с участието на български и чужди творци в областта на съвременния танц. 

„Следобедът на един фавн“ интерпретира основните принципи, заложени в оригиналния балет на Вацлав Нижински – движенията са така разработени, че да наподобяват антични изображения и скулптури. Музиката е на Дебюси, използвани са и негови композиции за сиринг флейта. Ще прозвучи и едноименната поема на Стефан Маларме, рецитирана на френски език.

„Youth „Awake“ е солов спектакъл на Енгел, който изследва теми като проблемите на младите хора, смъртта, безсмъртието… Посветен е на баба ѝ – Дора Мушанова, танцувала в Софийската опера. Под музиката на Моцарт, Монтеверди, Арво Пярт, Фабиан Андре, Вилбур Швандт и Томер Аврахам, „Youth „Awake“ е конструиран като разговор с вътрешния „аз“ и пътешествие вътре в себе си. За това ще допринесе водата на сцената, която ще има ролята на магическо огледало.

На 2 ноември публиката ще гледа още „The Lonеly People“ (Самотните хора), и както подсказва заглавието, спектакълът разказва за самотата на съвременния човек, който не получава любов, не се чувства обичан и е показан в ужаса на своите интимни моменти. Постановката е създадена от Енгел специално за „Арабеск“. Музиката е на Сергей Рахманинов и Пьотр Илич Чайковски. Участват Мириам Енгел, Даниела Иванова, Елизабет Якимова и Леандър Янес.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Мириам Енгел е художествен директор и хореограф на компанията „Angela Dance Co“. В танцовите среди е позната със своя колоритен и уникален език и дизайн, базирани както на съвременни техники, така и на методи от театъра. Работата ѝ повдига въпроси за идентичността, индивидуалността и наследството по естетичен, безкомпромисен начин и без предразсъдъци. На сцената Мириам Енгел създава фантастичен свят с физическа и емоционална дълбочина, смятат експертите.

„Следобедът на един фавн“, както и двата спектакъла на Енгел ще се играят на 2 ноември от 19 ч. в театър „Азарян“, НДК.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg