Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Балетът за Нуреев в Болшой – през декември

След спирането на премиерата в последния момент през юли, животът на прочутия балетист, избягал от СССР, излиза на сцена

Рудолф Нуреев бе един от най-известните и нееднозначни фигури в световния балет. Той стана също и първият артист „невъзвращенец“ на Съветския Съюз, направил през 1961 г. знаменития си скок към свободата.  - Балетът за Нуреев в Болшой – през декември

Рудолф Нуреев бе един от най-известните и нееднозначни фигури в световния балет. Той стана също и първият артист „невъзвращенец“ на Съветския Съюз, направил през 1961 г. знаменития си скок към свободата.

Балетът за Рудолф Нуреев ще бъде представен на сцената на Болшой театър през декември, въпреки спирането на премиерата в последния момент през юли и въпреки поставянето на режисьора му Кирил Серебренников под домашен арест, предава „Гардиън“.

„Нуреев“, който проследява живота на гей балетиста, избягал от Съветския съюз към Запада и постигнал световна слава преди да почине от болест, свързана със СПИН, през 1993 г., трябваше да тръгне през юли, но театърът обяви отмяната му три дни преди премиерното представление.

Тогава генералният директор на трупата настояваше, че зад решението за спирането няма политически подтекст, то бе оправдано с недостатъчна готовност на артистите. Но мнозина от московската арт живот заподозряха, че някой от силните хора в Русия не иска подобен материал да бъде изпълняван на най-престижната сцена в Москва.

Вижте още: В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА: БОЛШОЙ ОТМЕНИ БАЛЕТ ЗА ЖИВОТА НА НУРЕЕВ

Освен че разглежда темите за дезертьорството и хомосексуалността, балетът е противоречив и заради режисьора си, Кирил Серебренников, един от съвременните артисти в Русия с най-остра обществена позиция.

По време на отмяната на премиерата Серебренников беше разпитван като свидетел по разследване срещу управлението на един от театрите му. До днес той вече има обвинение, а в момента се намира под домашен арест.

Въпреки съдебното дело срещу Серебренников, „Нуреев“ ще играе на сцената на Болшой на 9 и 10 декември, обявиха от театъра.

Вижте още: НАЙ-КРАСИВИЯТ СКОК НА НУРЕЕВ – ПРЕЗ ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

Директорът Владимир Урин казва пред руската агенция ТАСС, че е говорил с режисьора и той е дал позволението си продукцията да продължи и в негово отсъствие.

Последните репетиции ще бъдат под ръководството на хореографа Юрий Посохов. Ако е необходимо, ще се търси разрешение от съда Посохов да се срещне със Серебренников при възникнали въпроси за постановката.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg