Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Балетистът Сергей Полунин, татуирал си Путин, се обиди на Русия

Участието му на Червения площад на 30 септември било отменено заради протест от Узбекистан

„Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия“, написа Сергей Полунин, роден в Херсон, но „винаги се е смятал за руснак“. Снимка: Личен архив - Балетистът Сергей Полунин, татуирал си Путин, се обиди на Русия

„Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия“, написа Сергей Полунин, роден в Херсон, но „винаги се е смятал за руснак“. Снимка: Личен архив

Сергей Полунин, балетистът с татуировка на Путин на гърдите, заяви, че Русия „му е забила нож в гърба“. Повод за разочарованието му е отмененото му участие в празничния концерт на Червения площад пред Кремъл по случай „присъединяването“ към Русия на Херсон, родния град на танцьора.

На 30 септември, след множество репетиции и уговорен ангажимент, Полунин бил уведомен, че неговото изпълнение на площада е отменено. Според обясненията, които той дава, коренът на проблема е инцидент отпреди десетина дни в Узбекистан. На концерт в Ташкент Полунин в руска военна униформа изпълнил соло за загиналите руски войници под музиката на песента на Шаман „Встанем“ (Да се надигнем). Това обаче било в противоречие с уговорените условия на концерта – Полунин трябвало да танцува на песента „Take Me To Church“ на Хозиер – и организаторите отказали да му платят, а узбекистанското Външно министерство изпратило нота до колегите си от руското. Вследствие на предизвикания международен проблем, руските власти отменили изпълнението на балетиста на Червения площад.

Обиденият на Русия Полунин излезе с изявление в социалните мрежи, в което плачейки обяснява колко усилия му е струвало „да не се огъне“ заради новата си „родина“, колко е мечтал Херсон да стане руски и как е татуирал Путин на гърдите си:

„Настъпи кулминацията на събитията от последните дни. Какво се случи в Узбекистан и какво се случи на Червения площад. Аз разбрах, че има паралел между двете събития. МВнР на Узбекистан е писало до МВнР на Русия и за голямо мое съжаление Министерството на външните работи на Русия се е огънало и е забранило изявата ми на концерта в чест на присъединяване на новите територии към Русия.

Много ми е болно и неприятно, чак се задъхвам. Такъв нож в сърцето от свои. Момчета, та аз ви защитавах. Танцувах на песен за загиналите руски войници. И не се огънах. И нищо лошо не исках да направя. Изтанцувах номерата, които бяха планирани, когато започнаха да ме съдят, оскърбяват, тормозят моите работници на летището, не ми платиха. Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия. От детска възраст поддържам Русия, обичам с цялото си сърце Владимир Владимирович и когато ме помолиха да танцувам за президента в Севастопол, аз танцувах. След това ми забраниха да се връщам в Херсон и аз до ден днешен не съм виждал бабите си, баща си.

Търпя загуби, защото всичките ми проекти са прекратени, всички мои филми са отменени. Когато започна специалната операция, се върнах в Русия, за да подкрепя руснаците и нашия президент. Когато в британските медии пишеха гадости за Русия и нашия президент, аз си направих татуировката, защото винаги съм защитавал това, в което съм вярвал. Аз съм верен. Помолиха ме да стана директор на училище в Севастопол, помогнах, вложих и свои средства.

Не трябва да се изоставят своите“, завършва Полунин.

Сергей Владимирович Полунин, роден на 20 ноември 1989 г., е руски балетист, актьор и модел. Той има украинско, руско и сръбско гражданство, но „винаги се е смятал за руснак“.

Роден в Херсон, Украинска ССР, Полунин започва да се занимава с гимнастика, преди да премине към балет на осемгодишна възраст и посещава Киевския държавен хореографски институт. След като завършва, той се присъединява към Британското кралско балетно училище на 13-годишна възраст през 2003 г. Полунин получава множество награди, включително Prix de Lausanne и Youth America Grand Prix през 2006 г., а през 2007 г. е обявен за Млад британски танцьор на годината. През 2010 г., на 20-годишна възраст, Полунин става най-младият главен танцьор на Кралския балет. След две години той напуска балетната компания, за да се фокусира върху кариера на свободна практика. Полунин е бил гост артист в различни театри по света като Royal Ballet, Sadler’s Wells Theater, Болшой театър, „Ла Скала“, Театър „Сан Карло“ и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg