Софийска филхармония МЕГАБОРД

Балетистът Сергей Полунин, татуирал си Путин, се обиди на Русия

Участието му на Червения площад на 30 септември било отменено заради протест от Узбекистан

„Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия“, написа Сергей Полунин, роден в Херсон, но „винаги се е смятал за руснак“. Снимка: Личен архив - Балетистът Сергей Полунин, татуирал си Путин, се обиди на Русия

„Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия“, написа Сергей Полунин, роден в Херсон, но „винаги се е смятал за руснак“. Снимка: Личен архив

Сергей Полунин, балетистът с татуировка на Путин на гърдите, заяви, че Русия „му е забила нож в гърба“. Повод за разочарованието му е отмененото му участие в празничния концерт на Червения площад пред Кремъл по случай „присъединяването“ към Русия на Херсон, родния град на танцьора.

На 30 септември, след множество репетиции и уговорен ангажимент, Полунин бил уведомен, че неговото изпълнение на площада е отменено. Според обясненията, които той дава, коренът на проблема е инцидент отпреди десетина дни в Узбекистан. На концерт в Ташкент Полунин в руска военна униформа изпълнил соло за загиналите руски войници под музиката на песента на Шаман „Встанем“ (Да се надигнем). Това обаче било в противоречие с уговорените условия на концерта – Полунин трябвало да танцува на песента „Take Me To Church“ на Хозиер – и организаторите отказали да му платят, а узбекистанското Външно министерство изпратило нота до колегите си от руското. Вследствие на предизвикания международен проблем, руските власти отменили изпълнението на балетиста на Червения площад.

Обиденият на Русия Полунин излезе с изявление в социалните мрежи, в което плачейки обяснява колко усилия му е струвало „да не се огъне“ заради новата си „родина“, колко е мечтал Херсон да стане руски и как е татуирал Путин на гърдите си:

„Настъпи кулминацията на събитията от последните дни. Какво се случи в Узбекистан и какво се случи на Червения площад. Аз разбрах, че има паралел между двете събития. МВнР на Узбекистан е писало до МВнР на Русия и за голямо мое съжаление Министерството на външните работи на Русия се е огънало и е забранило изявата ми на концерта в чест на присъединяване на новите територии към Русия.

Много ми е болно и неприятно, чак се задъхвам. Такъв нож в сърцето от свои. Момчета, та аз ви защитавах. Танцувах на песен за загиналите руски войници. И не се огънах. И нищо лошо не исках да направя. Изтанцувах номерата, които бяха планирани, когато започнаха да ме съдят, оскърбяват, тормозят моите работници на летището, не ми платиха. Аз не се огънах и започнах да защитавам руснаците. Защото вярвам с цялото си сърце в нашия президент и в Русия. От детска възраст поддържам Русия, обичам с цялото си сърце Владимир Владимирович и когато ме помолиха да танцувам за президента в Севастопол, аз танцувах. След това ми забраниха да се връщам в Херсон и аз до ден днешен не съм виждал бабите си, баща си.

Търпя загуби, защото всичките ми проекти са прекратени, всички мои филми са отменени. Когато започна специалната операция, се върнах в Русия, за да подкрепя руснаците и нашия президент. Когато в британските медии пишеха гадости за Русия и нашия президент, аз си направих татуировката, защото винаги съм защитавал това, в което съм вярвал. Аз съм верен. Помолиха ме да стана директор на училище в Севастопол, помогнах, вложих и свои средства.

Не трябва да се изоставят своите“, завършва Полунин.

Сергей Владимирович Полунин, роден на 20 ноември 1989 г., е руски балетист, актьор и модел. Той има украинско, руско и сръбско гражданство, но „винаги се е смятал за руснак“.

Роден в Херсон, Украинска ССР, Полунин започва да се занимава с гимнастика, преди да премине към балет на осемгодишна възраст и посещава Киевския държавен хореографски институт. След като завършва, той се присъединява към Британското кралско балетно училище на 13-годишна възраст през 2003 г. Полунин получава множество награди, включително Prix de Lausanne и Youth America Grand Prix през 2006 г., а през 2007 г. е обявен за Млад британски танцьор на годината. През 2010 г., на 20-годишна възраст, Полунин става най-младият главен танцьор на Кралския балет. След две години той напуска балетната компания, за да се фокусира върху кариера на свободна практика. Полунин е бил гост артист в различни театри по света като Royal Ballet, Sadler’s Wells Theater, Болшой театър, „Ла Скала“, Театър „Сан Карло“ и др.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах