Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българи от САЩ събират средства за „Мистерията на българските гласове”

4000 лв. са нужни за подновяването на костюмите им, които не са променяни от 90-те години

Хорът „Мистерията на българските гласове“ - Българи от САЩ събират средства за „Мистерията на българските гласове”

Хорът „Мистерията на българските гласове“

Kултурен център „Магура“ – Чикаго набира средства, за да подпомогне хор „Мистерията на българските гласове“ с диригент професор Дора Христова, съобщи за „Площад Славейков“ Ваня Креймър от „Магура“.

След разговор с продуцентката Бояна Бункова станало ясно, че хорът е в процес на изработка на нови костюми и се нуждае от финансова помощ за довършването им. Принудителната пауза, предизвикана от пандемията, е довела до временно прекъсване на интензивната концертна дейност на „Мистерията“. В момента хорът е в преговори с различни промоутъри и организатори на концерти за нови турнета в различни държави.

„За да e в състояние да се представи в пълния си блясък не само вокално, но и визуално, хорът се нуждае от обновяване на сценичните костюми, които са от 90-те години на миналия век. Тази обновена визия е неотделима и много важна част от мисията на хора да пренесе и да опази фолклорното ни наследство в бъдещето“, казва Бункова.

Екипът и приятели на „Магура“ решават да подадат ръка и да съберат нужните за довършване на костюмите четири хиляди лева.

„Най-успешният български женски хор, носител на „Грами“, събрал овациите и възхитата на десетки хиляди почитатели по света, се нуждае от нашата подкрепа и в навечерието на светлия празник на българската просвета и култура ние решихме да им подадем ръка“, казва Надя Желязкова от културен център „Mагура“.

„Би било чудесно да помогнем на певиците, които от години по световните зали ни изпълват с гордост и възхищение. Затова започнахме тази дарителска акция и създадохме и GoFundMe кампания за тях“, допълва Ваня Креймър.

От културния център в Чикаго призовават подобни организации в САЩ, Канада и Австралия, както и на други места по света, да се включат в благотворителната инициатива, за да се съберат нужните средства.

На 22 май от 18,30 ч. „Мистерията на българските гласове“ ще изнесе празничен Великденски концерт в „Сити Марк Арт Център“ в София. Концертът с обредни и ритуални песни ще бъде първият с публика за 2021 г. и ще бъде излъчван онлайн.

Дарение може да бъде направено в онлайн платформата GoFundMe.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg