Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българи с големите награди на театрален фестивал в Скопие

Отличени са два наши спектакъла - „Буре барут“ и „Машината Ян Бибиян“

Ивайло Драгиев (вдясно) получи награда за актьорската си игра в спектакъла „Буре барут“. Снимка: Наке Батев - Българи с големите награди на театрален фестивал в Скопие

Ивайло Драгиев (вдясно) получи награда за актьорската си игра в спектакъла „Буре барут“. Снимка: Наке Батев

Български спектакли триумфираха на Международния фестивал за независим и експериментален театър „Лица без маски“ преди дни в Скопие. „Машината Ян Бибиян“ на Театър „Ателие 313“ грабна Гран при на форума, а „Буре барут“ (копродукция на Младежкия театър и Credi Arte) по Деян Дуковски взе награди за режисурата на младата режисьорка Ана Батева, която е македонка, и за актьорската игра на Ивайло Драгиев.

Фестивалът бе открит от самия Деян Дуковски, съобщават македонските медии. Победата на нашите е отразена широко в пресата, които хвалят селекционера на фестивала – режисьора Игор Ивковик, довел толкова качествени представления от Италия и България. Журито е останало впечатлено от концепция на режисьора Петър Пашов за „Машината Ян Бибиян“, както и от идеята „Буре Барут“ да бъде поставена като кабаре.

В интервю за изданието „Вечер“ режисьорката Батева сравнява театъра в Македония и България:

„Разликата е голяма, но това е хубаво, защото има какво да се промени и да се работи в бъдеще и на двете места. В България може би големият проблем е най-ниският процент, даван за култура в цяла Европа – 0,42%. Но въпреки ниския бюджет има много продукции на независимата и алтернативна сцена на младите, които се събират и пратя театър без никакви средства, но пък се получават много добри представления. Така стана и с „Буре барут“ – беше хубаво, но е добре да се свиква с това. В Македония бюджет за театър има, но може би трябва да се развие повече алтернативната сцена. И не само алтернативната. В страната има много талантливи комици и режисьори, които не трябва да чакат да им се даде, а да се стремят заедно да дават. Тежко е, но си заслужава.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg