Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин откри нова близка екзопланета

Откритие с изключителна научна стойност, въпреки че Gliese 486b не е годна за живот, какъвто е познат на Земята

Илюстрация: НАСА - Българин откри нова близка екзопланета

Илюстрация: НАСА

Д-р Трифон Трифонов, астрофизик от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг и възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, откри нова екзопланета, съобщават от СУ в страницата си онлайн. Свръхземята Gliese 486b е разположена само на 26 светлинни години от нас и е подходяща цел за потвърждение и анализ на атмосферата ѝ от бъдещите космически мисии. Откритието е публикувано в сп. „Science“.

Въпреки множеството открити през последния четвърт век екзопланети: планети, които обикалят в орбита около други звезди, малка част от тях са доказано скалисти планети, т.е. с твърда повърхност и с маса от порядъка на масата на Земята. Наскоро учени от консорциума „Carmenes“, включващ единайсет изследователски институции от Германия и Испания, представиха ново проучване, в което съобщават за откриването на нова скалиста екзопланета в орбита около близката звезда Gliese 486. Водещ автор на статията за откритието е българският астрофизик д-р Трифон Трифонов.

„Gliese 486b най-вероятно ще бъде първата екзопланета, чиято атмосфера ще може да регистрира бъдещия космически телескоп „Джеймс Уеб“, обяснява д-р Трифонов в „Science“.

Gliese 486 е звезда от тип „червено джудже“, което означава, че е много по-малка и по-хладна от Слънцето. Новооткритата планета е наречена Gliese 486b и е 2,8 пъти по-масивна и около 30% по-голяма от Земята, като обикаля около своята родителска звезда по кръгова орбита за 1,5 дни. Поради екстремалната близост до своята звезда, Gliese 486b е силно нагрята до температури от около 430°C. В този смисъл повърхността на Gliese 486b вероятно прилича повече на Венера, отколкото на Земята – горещ и сух пейзаж, осеян с реки от лава.

Макар че Gliese 486b не е годна за живот, какъвто е познат на Земята, откритието има изключителна научна стойност, тъй като планетата вероятно е запазила част от първоначалната си атмосфера. Ето защо системата Gliese 486 е идеалната цел за спектрални наблюдения със следващото поколение космически и наземни телескопи.

Gliese 486b е една от малкото екзопланети, която може да ни помогне да узнаем състава на първичните планетни атмосфери и по този начин да предостави важна информация за произхода и еволюцията на планетите от земен тип.

Орбиталната ориентация на Gliese 486b, обуславяща преминаване пред диска на родителската звезда от гледна точка на земния наблюдател, определя значимостта на новото откритие на д-р Трифонов и неговите сътрудници.

Всеки път, когато Gliese 486b застава пред звездния диск (по време на т.нар. „пасаж“), малка част от звездната светлина преминава през тънкия атмосферен слой на планетата и оставя свой отпечатък в спектъра.

Д-р Трифон Трифонов и д-р Хосе Кабалеро са част от екипа на консорциума „Carmenes“, обединяващ единадесет научни институции в Испания и Германия. Целта на консорциума е да следи около 350 звезди от типа „червени джуджета“ в търсене на потвърждения за наличие на маломасивни екзопланети в орбита около тях. Откритите по този начин обекти ще бъдат най-вероятните първи цели за изследване от космическите телескопи на бъдещето, например от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg