Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българин с две снимки в топ 10 на конкурс на „Смитсониън“

Прочутият музей обяви резултатите от годишната си фотографска надпревара

Texas Winter („Тексаска зима“) на Ясен Тодоров, един от десетте финалисти в категорията „Американско изживяване“. - Българин с две снимки в топ 10 на конкурс на „Смитсониън“

Texas Winter („Тексаска зима“) на Ясен Тодоров, един от десетте финалисти в категорията „Американско изживяване“.

48 хиляди снимки на фотографи от 146 държави и територии по света са участвали в 14-ото издание на конкурса за снимка на музея „Смитсониън“. Победителите са девет, финалистите във всяка от категориите – по 10. А онова, което прави особено силно впечатление, е присъствието и на българин, при това с цели две снимки.

Ясен Тодоров присъства със своите Paper Mill („Хартиена фабрика“) и Texas Winter („Тексаска зима“) в категорията „Американско изживяване“. Той живее в Сан Франциско, но едно от основните му занимания е пътуването… а по професия е музикант – преподава музика в университета в Сан Франциско, също и концертира като цигулар.

Paper Mill („Хартиена фабрика“), Ясен Тодоров – заснета в Айдахо, която изобразява отпадъци от хартиена фабрика. Кадърът е направен от самолет, от височина 450 метра

Във фотографията също има успехи – негови работи са публикувани в „Нешънъл джиографик“ и други авторитетни издания. Много от снимките си прави от въздуха (тъй като освен цигулар и фотограф е и пилот). Такива всъщност са и финалистите му Paper Mill и Texas Winter.

Иначе, в конкурса на „Смитсониън“ голямата награда отива при Прадийп Раджа Каная за неговата Ramadan Prayers („Молитви по време на Рамадан“).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Прадийп Раджа Каная, Ramadan Prayers („Молитви по време на Рамадан“)

Предлагаме ви и останалите отличени в категориите на конкурса.

Алина Рудя за Surreal („Сюрреалистично“), заснета на фестивала „Горящият човек“ в Невада (категория: Мобилна фотография)

Питър Нъткинс за Individual Communication („Индивидуална комуникация“), заснета в лондонското метро (категория: Пътуване)

Милан Сакс за Resting in a NYC Laundry Room („Почивка в нюйоркска обществена пералня“), заснета в Ню Йорк (категория: Изборът на читателите)

Прелена Сома Оуен за Look Me in the Eye („Погледни ме в окото“), заснета в Ботсвана (категория: Естествен свят)

Джим Мнеймне за Improvisation („Импровизация“), изобразяваща танц в студио (категория: Обработени снимки)

Жоао Борхес за Step by Step („Стъпка по стъпка“), заснета в обущарница (категория: Хора)

Грета Ръбис за A Man Looks Out the Door („Мъж гледа през вратата), заснета в Сенегал (категория: Устойчиво пътуване)

Стефани Фоудън за Before the Portrait („Преди портрета“), заснета в разгара на съдебна битка за попечителство в Минесота (категория: Американско изживяване)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах