Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин с две снимки в топ 10 на конкурс на „Смитсониън“

Прочутият музей обяви резултатите от годишната си фотографска надпревара

Texas Winter („Тексаска зима“) на Ясен Тодоров, един от десетте финалисти в категорията „Американско изживяване“. - Българин с две снимки в топ 10 на конкурс на „Смитсониън“

Texas Winter („Тексаска зима“) на Ясен Тодоров, един от десетте финалисти в категорията „Американско изживяване“.

48 хиляди снимки на фотографи от 146 държави и територии по света са участвали в 14-ото издание на конкурса за снимка на музея „Смитсониън“. Победителите са девет, финалистите във всяка от категориите – по 10. А онова, което прави особено силно впечатление, е присъствието и на българин, при това с цели две снимки.

Ясен Тодоров присъства със своите Paper Mill („Хартиена фабрика“) и Texas Winter („Тексаска зима“) в категорията „Американско изживяване“. Той живее в Сан Франциско, но едно от основните му занимания е пътуването… а по професия е музикант – преподава музика в университета в Сан Франциско, също и концертира като цигулар.

Paper Mill („Хартиена фабрика“), Ясен Тодоров – заснета в Айдахо, която изобразява отпадъци от хартиена фабрика. Кадърът е направен от самолет, от височина 450 метра

Във фотографията също има успехи – негови работи са публикувани в „Нешънъл джиографик“ и други авторитетни издания. Много от снимките си прави от въздуха (тъй като освен цигулар и фотограф е и пилот). Такива всъщност са и финалистите му Paper Mill и Texas Winter.

Иначе, в конкурса на „Смитсониън“ голямата награда отива при Прадийп Раджа Каная за неговата Ramadan Prayers („Молитви по време на Рамадан“).

Прадийп Раджа Каная, Ramadan Prayers („Молитви по време на Рамадан“)

Предлагаме ви и останалите отличени в категориите на конкурса.

Алина Рудя за Surreal („Сюрреалистично“), заснета на фестивала „Горящият човек“ в Невада (категория: Мобилна фотография)

Питър Нъткинс за Individual Communication („Индивидуална комуникация“), заснета в лондонското метро (категория: Пътуване)

Милан Сакс за Resting in a NYC Laundry Room („Почивка в нюйоркска обществена пералня“), заснета в Ню Йорк (категория: Изборът на читателите)

Прелена Сома Оуен за Look Me in the Eye („Погледни ме в окото“), заснета в Ботсвана (категория: Естествен свят)

Джим Мнеймне за Improvisation („Импровизация“), изобразяваща танц в студио (категория: Обработени снимки)

Жоао Борхес за Step by Step („Стъпка по стъпка“), заснета в обущарница (категория: Хора)

Грета Ръбис за A Man Looks Out the Door („Мъж гледа през вратата), заснета в Сенегал (категория: Устойчиво пътуване)

Стефани Фоудън за Before the Portrait („Преди портрета“), заснета в разгара на съдебна битка за попечителство в Минесота (категория: Американско изживяване)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg