Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Българин с картина в китайското послание „Любовта може да победи вирус“

„Влюбени лотоси“ на Андрей Янев избрана сред 240 предложения от цял свят

Картината „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев, включена в посланието на Биеналето в Пекин  - Българин с картина в китайското послание „Любовта може да победи вирус“

Картината „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев, включена в посланието на Биеналето в Пекин

Българинът Андрей Янев е един от 39-те чуждестранни художници, включени в специалното издание на инициативата „Любовта може да победи вирус“, организирана от Международното биенале в Пекин. Общо около 60 художници от Китай и целия свят са избрани сред 240 поканени участници от проведеното през август 2019 г. биенале, за да представят свои картини в специалната онлайн изложба.

Андрей Янев разказва пред „Площад Славейков“, че в началото на февруари е получил покана от екипа на Биеналето в Пекин да се присъедини към кампанията „Love Can Defeat Virus“ (Любовта може да победи вирус). Изпратил е нарисувана за случая картина и видеопослание. След селекция на журито са избрани творби, които отговарят на идеята. Така неговото произведение „Влюбени лотоси“ (акварел, 78х140 см) става част от онлайн експозицията, чиято цел според организаторите е „да разпространи любов, да внесе ярки цветове и топлина сред хората и да успокои душите, които отново доказаха, че изкуството няма граници и носи идеята за изграждане на споделено бъдеще за човечеството“.

Преди 17 години първото Биенале в Пекин се провежда непосредствено след приключване на епидемията от SARS и става първата мащабна международна художествена изложба, свързваща артисти от петте континента след битката срещу заразата. Именно това биенале изигра незаменима роля за възстановяване на културния живот и международния обмен в ерата след SARS.

Всички картини от международната изложба

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах