VivaPay

Българин с картина в китайското послание „Любовта може да победи вирус“

„Влюбени лотоси“ на Андрей Янев избрана сред 240 предложения от цял свят

Картината „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев, включена в посланието на Биеналето в Пекин  - Българин с картина в китайското послание „Любовта може да победи вирус“

Картината „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев, включена в посланието на Биеналето в Пекин

Българинът Андрей Янев е един от 39-те чуждестранни художници, включени в специалното издание на инициативата „Любовта може да победи вирус“, организирана от Международното биенале в Пекин. Общо около 60 художници от Китай и целия свят са избрани сред 240 поканени участници от проведеното през август 2019 г. биенале, за да представят свои картини в специалната онлайн изложба.

Андрей Янев разказва пред „Площад Славейков“, че в началото на февруари е получил покана от екипа на Биеналето в Пекин да се присъедини към кампанията „Love Can Defeat Virus“ (Любовта може да победи вирус). Изпратил е нарисувана за случая картина и видеопослание. След селекция на журито са избрани творби, които отговарят на идеята. Така неговото произведение „Влюбени лотоси“ (акварел, 78х140 см) става част от онлайн експозицията, чиято цел според организаторите е „да разпространи любов, да внесе ярки цветове и топлина сред хората и да успокои душите, които отново доказаха, че изкуството няма граници и носи идеята за изграждане на споделено бъдеще за човечеството“.

Преди 17 години първото Биенале в Пекин се провежда непосредствено след приключване на епидемията от SARS и става първата мащабна международна художествена изложба, свързваща артисти от петте континента след битката срещу заразата. Именно това биенале изигра незаменима роля за възстановяване на културния живот и международния обмен в ерата след SARS.

Всички картини от международната изложба

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg