Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българин с концерт в Джунглата на Кале

Кавалджията Недялко Недялков част от бенда на Жорди Савал, свирил в бежанския лагер

Жорди Савал (вдясно), афганистанецът Исмаил (в средата) по време на един от концертите в Кале. Снимки: Недялко Недялков  - Българин с концерт в Джунглата на Кале

Жорди Савал (вдясно), афганистанецът Исмаил (в средата) по време на един от концертите в Кале. Снимки: Недялко Недялков

Българинът Недялко Недялков бе част от бенда на прочутия испански музикант Жорди Савал, който изнесе два концерта в най-големия бежански лагер в Европа – край френския град Кале. Нашият изпълнител сподели за емоционалното преживяване пред „Площад Славейков“ малко след като кацна днес по обяд на летище София и ни предостави и снимките си от събитието. 

Кавалджията Недялков, който е част от Народния оркестър на Българското национално радио, свири от няколко години с Жорди Савал и изнасят концерти по цял свят. Каталунецът свири на ренесансовия инструмент виола да гамба. Репертоарът на камерния му оркестър включва традиционни мелодии от България, Испания, Мароко, Турция, Сирия, Ливан.

Посещението им в Джунглата на Кале, където в момента живеят около 3 хил. бежанци, е по инициатива на испанеца. В мултинационалния състав на Савал бяха сириец, турчин, българин, грък и израелец. На афиша било обявено, че всеки от мигрантите, който е музикант, може да се присъедини към бенда.

По време на концерта към тях се включва само един от мигрантите – афганистанец, заедно с екзотичен инструмент на име баглама. Името на бежанеца, 30-годишен, е Исмаил, живее в бунгало в Центъра за временно настаняване.

„Музиката ни позволява да се усмихваме“, казва приятел на Исмаил – Фазал, цитиран от френски издания. Двамата приятели са пристигнали в Кале от Турция преди 3 месеца.

Музикантите изпълняват композиции от обичайния си репертоар, разказва Недялков. Между мелодиите прозвучават и две инструментални пиеси с теми от българския фолклор – едната е включената Катарския албум на Савал, а другата е музика за пехливански борби.

Изпълнителите са били разведени из лагера, разделен на три зони – едната е за семейства, другата за жени и майки с деца, третата за несемейни мъже. Между отделните сектори не може да се влиза свободно, а чрез електронен пръстов отпечатък.

След като посещават по-добрите места в Джунглата, музикалните гости тръгват из калта, между колибите, разказва Недялков. В третата зона получават покана от афганистанец да посетят бараката му. Домакинът им ги почерпва с чай. Гостите не успяват да опитат менюто на бежанците, тъй като пристигат малко след обяда, сервиран на мигрантите.

„Животните имат повече права от хората, които видяхме в Кале – коментира Недялко Недялков пред „Площад Славейков“. – Всеки един от нас, не да си Боже, може да изпадне в подобна ситуация – да изостави дома си, родната си земя, и да тръгне нанякъде, подгонен от войни, терор, какво ли не – прокуден от ситуации, които не може да контролира. Да се окаже някъде в Нищото… Това не е моята Европа.“ 

Жорди Савал планира да изнесе заедно със своя бенд концерт и в лагера Идомени през месец юни.

През месец февруари в бежанския лагер в Кале Шекспировият театър „Глобус“ игра „Хамлет“ пред около 300 мигранти.

Вижте още: ШЕКСПИРОВИЯТ ТЕАТЪР „ГЛОБУС“ ИГРАЕ В БЕЖАНСКИ ЛАГЕР

ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ НА НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ

Впечатленията на българския музикант от Джунглата на Кале в снимки:

Жорди Савал пристига заедно с музикантите си в бежанския лагер.

Жорди Савал пристига заедно с музикантите си в бежанския лагер.

Calais15

Недялко Недялков в лагера Кале

Недялко Недялков в лагера Кале

Calais6

Calais12

Calais9

Calais14

Calais13

Calais3

Calais5

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах