VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин с кученце – полуфиналист в „Америка търси талант“

Кристиян Стойнев завършва журналистика в САЩ, но избира цирка

Кристиян Стойнев и кученцето Скуби - Българин с кученце – полуфиналист в „Америка търси талант“

Кристиян Стойнев и кученцето Скуби

Българинът Кристиян Стойнев има шанс да спечели „Америка търси талант“. 23-годишният цирков артист попадна сред 12-те полуфиналисти в шоуто. Нашето момче демонстрира огромен талант, но извади и неочакван коз – малкото си кучеце чихуахуа на име Скуби. 

Представленията на Кристиян в „Амеика търси талант“ се измислят в семейството му, в което всички са циркови артисти. „Всички заедно решаавме какви да бъдат номерата му и каква да е ролята на кученцето. Много хора вече го разпознават по улицата…, особено когато е със Скуби. Неговите профили в Туитър, Фейсбук и Инстаграм буквално се взривиха след четвъртфиналите“, твърди щастливият му баща Иван за в. „Преса“.

Пред журналистката Пепа Петрова, която живее в САЩ, Стойнев-старши разказва одисеята си като цирков артист:„Роден съм в София и започнах кариерата си през 1978 г. като член на легендарната трупа „Кехайови“. Пътувах с тях по целия свят до 1992 г. През ноември 1987 г. трупата ни имаше договор за 100-годишнината на прочут мексикански цирк. Оказа се, че ние сме първите българи, които гастролират в страната на ацтеките.

Tам срещнах жена си – Марица Aтейди, акробатка. Тя е четвърто поколение цирков артист. Харесахме се от пръв поглед и малко след като се оженихме, Марица дойде с мен в България, защото трупата ни имаше договор“. Иван Стойнев работи в Университета на Илинойс като асистент-режисьор за Gamma Phi Circus – колежанска програма с преподаване на циркови изкуства.

Синът им Кристиян е роден на 4 декември 1991 г. в Сарасота, Флорида, докато родителите му играят с трупа „Кехайови“ за най-големия цирк в света – „Ринглинг“.

Днес младият мъж говори свободно английски, испански и български. Паралелно с цирковата си кариера, Кристиян завършва и „Телевизионна журналистика“ в университета, където преподава баща му, през май 2013 г., но решава да продължи на манежа.

„При всяка възможност идваме в България, – продължава Иван Стойнев. – За последно през май 2013-а. Кристиан и по-малкият му брат Кристофър обожават българска храна, например баница, лютеница и кюфтета, които аз готвя у дома. А пък Марица се научи да прави много вкусни гювечета“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90