Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин ще дирижира Кралската филхармония в Лондон

Мартин Пантелеев е от голямо музикално семейство. Брат му е виртуозният цигулар Веско Ешкенази, родителите им са класически музиканти, братовчед му Максим Ешкенази също е популярен диригент.  - Българин ще дирижира Кралската филхармония в Лондон

Мартин Пантелеев е от голямо музикално семейство. Брат му е виртуозният цигулар Веско Ешкенази, родителите им са класически музиканти, братовчед му Максим Ешкенази също е популярен диригент.

Мартин Пантелеев ще дирижира Кралската филхармония в Лондон. Новината съобщи самият той във фейсбук. Концертът Classical meets Ethno Jazz е на 20 октомври.

Пантелеев, който е главен диригент на Софийската филхармония, ще дирижира сам собствената си творба, която е част от програмата. Произведението се казва „Архетип“ и е създадено по мотиви от българския фолклор в комбинация с модерен неоромантизъм.

В концерта ще участват още кавалджията Теодосий Спасов и сопраното Ваня Ватралова-Станков. Ще бъде изпълнена и творба на българката Добринка Табакова, номинирана за Грами.

Билети за събитието вече се продават онлайн на цени от 15 до 35 паунда.

Преди да отлети за Лондон, на 2 октомври Пантелеев ще открие новия сезон в Софийска филхармония с кантатата „Александър Невски“ на Сергей Прокофиев. В концерта ще участва знаменитият руски тромпетист Сергей Накаряков.

Филхармонията подготвя поредица от концерти още през септември. На 12, 13 и 14-и музикантите ще свирят на открито в двореца Врана край София. Публиката ще чуе соло на цигулка на Мартин Пантелеев на друго негово произведение – „Островът“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90