Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българин ще се състезава на Сънданс 2017

„Добрият пощальон“ на Тонислав Христов е сред дванайсетте документални филма в селекцията на фестивала

Действието в „Добрият пощальон“ на Тонислав Христов се развива в малко българско село, сблъскващо се със задълбочаващата се бежанска криза. - Българин ще се състезава на Сънданс 2017

Действието в „Добрият пощальон“ на Тонислав Христов се развива в малко българско село, сблъскващо се със задълбочаващата се бежанска криза.

Българско-финландска продукция ще се състезава на фестивала за независимо кино „Сънданс“ догодина. „Добрият пощальон“ на Тонислав Христов е сред дванайсетте претенденти в програмата за документални филми – заснети, според организаторите на събитието, от някои от най-смелите и впечатляващи режисьори днес.

33-ото издание на „Сънданс“ ще се проведе от 19 до 29 януари и в него традиционно се провеждат два конкурса за игрално и два за документално кино – съответно за американски и за чуждестранни филми.

Действието в „Добрият пощальон“ на Христов се развива в малко българско селище, сблъскващо се със задълбочаващата се бежанска криза. Местен пощальон се кандидатира за кмет и научава, че дори незначителните дела могат да натежат повече от добрите намерения.

Преди около седмица Гай Лодж от „Варайъти“ посвети специална статия на „Добрият пощальон“, като посочи, че „изключителното документално изследване на Тонислав Христов на изборния процес в малко българско село пулсира с отгласа на глобалния свят“.

На „Сънданс“, основан от Робърт Редфорд, българското заглавие ще се състезава с филми от Ирландия, Испания, Дания, Индия, Германия, Филипините, Китай, Канада, Франция и др. Сред темите личат историята на активист от хонконгските протести, ежедневието в индийска фабрика за текстил, двойка учители, увлечени по математиката и рокендрола, както и каторгата на мигрантите, каквато представлява строителството на стадионите и съоръженията за Световното първенство в Катар през 2022 г.

Миналата година американският конкурс за документално кино бе спечелен от филм с българско участие. Wolfpack („Глутница“) на режисьора Кристал Мозел бе копродуциран от българката Изабела Ценкова.

През 2014-а пък в програмата за игрално кино бе показан „Виктория“ на Майя Виткова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах