Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българин спечели „Еми“ за анимация за Баба Яга

Кал Атанасов с втора статуетка за индивидуални постижения в анимационното изкуство

„Баба Яга“ е интерактивен филм, в който главният персонаж е зрителят. Илюстрация: IMDb - Българин спечели „Еми“ за анимация за Баба Яга

„Баба Яга“ е интерактивен филм, в който главният персонаж е зрителят. Илюстрация: IMDb

Калоян „Кал“ Атанасов, българин, който от години живее в САЩ, стана носител на втора награда „Дейтайм Еми“ за изключителни индивидуални постижения в анимационното изкуство. Повод за наградата на Атанасов е филмът „Баба Яга“, представен на филмовия фестивал във Венеция през 2020 г.

В късометражната анимация, написана и режисирана от Ерик Дарнел (поредицата „Мадагаскар“) участват Глен Клоуз, Кейт Уинслет, Дейзи Ридли и Дженифър Хъдсън. Дизайнът на персонажите им във филма с виртуална реалност е на Атанасов.

26-годишният аниматор е родом от Пловдив, но днес живее в Лос Анджелис. Това е второ „Еми“ за него, първата му статуетка е отново за индивидуални постижения в анимацията и я получава през 2019 г. за продукцията „Crow: TheLegend“.

„Баба Яга“ е интерактивен филм, в който главният персонаж е зрителят. Неговите решения определят хода на сюжета. Историята се корени във фолклорната приказка за едноименния персонаж, и тук Баба Яга е вещица, която живее в омагьосана гора. Майката на зрителя се разболява и той, заедно със сестра си Магда, трябва да влезе в непристъпната гора, да разкрие мистериите ѝ и да се добере до лек за болестта, който има само вещицата. В „ДейтаймЕми“ наградите филмът е номиниран в две категории и получава статуетка в една от тях – за режисьорския тандем Ерик Дарнел и Матиас Келебърг.

Вижте още: КЕЙТ УИНСЛЕТ Е БАБА ЯГА В АНИМИРАН ФИЛМ С ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Отличията „Дейтайм Еми“ на Американската телевизионна академия са еквивалент на праймтайм наградите „Еми“, но се връчват само за продукции, излъчвани на малкия екран между 2 и 18 ч. От няколко години могат да кандидатстват и филми и сериали, излъчвани и разпространявани дигитално. Тази година за статуетката са кандидатствали над 3 хил. проекта, отсети от жури от около хиляда души, заети в телевизионната индустрия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg