Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българин заедно с Къмбърбач в акция, адресирана до Тереза Мей (видео)

Владимир Явашев, племенник на Кристо, призовава британския премиер да разкрие какви престъпления могат да извършват британските шпиони

Владимир Явашев е племенник на Кристо и негов асистент. Снимка: Стопкадър от видеото - Българин заедно с Къмбърбач в акция, адресирана до Тереза Мей (видео)

Владимир Явашев е племенник на Кристо и негов асистент. Снимка: Стопкадър от видеото

Бенедикт Къмбърбач е сред участниците във видео, адресирано към Тереза Мей и разпространено в интернет. Акцията има за цел да подтикне премиера да разкрие какви престъпления могат да извършват агентите на МИ5, британската служба за контраразнаване. Освен Къмбърбач, във видеото участват още Ребека Хол, Шарлот Генсбур… и един българин, Владимир Явашев.

„Тереза Мей бе принудена да признае, че през август 2017-а е издала „Третата заповед“ (Third Direction) – тайно разпореждане, което се отнася за престъпления, извършени от МИ5 – се казва в текста към видеото. – Онова, което Мей не направи, е да каже ясно какви престъпления могат да извършват британските шпиони. Могат ли да изтезават, могат ли да изнудват, могат ли да заплашват семействата на хората…“

В „Шарада“ – арт проект на Дейвид Бъркин в сътрудничество с организацията „Reprieve“ (Помилване) – творци показват с жестомимичен език престъпленията, които британските шпиони може би имат право да извършват от името на държавата. С жестове Бенедикт Къмбърбач предполага, че агентите може би могат да задържат граждани, а Владимир Явашев – да ги подкупват. Явашев е племенник на Христо Явашев – Кристо. Владимир е кинорежисьор и асистент на Кристо.

Видеото подканя зрителите да подпишат петицията #EndTheCharade, чрез която да бъде изискано от Тереза Мей да сложи край на загадката и съдържанието на „Третата заповед“ да бъде публично оповестено.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах