Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българите вече не харесват Путин както преди

Изследване на „Алфа Рисърч” показва, че 63% от хората у нас одобряват обединението на Европа за санкциите срещу Русия

За тези четири дни одобрението на българските граждани към Владимир Путин е спаднало близо два пъти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Българите вече не харесват Путин както преди

За тези четири дни одобрението на българските граждани към Владимир Путин е спаднало близо два пъти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин вече не е особено харесван у нас, инвазията на Русия в Украйна е променила обществените нагласи. Това се вижда от публикувано експресно представително национално проучване на БНТ и агенция „Алфа Рисърч“. Изследването е проведено на 28 февруари, 4 дни след началото на войната, сред 500 пълнолетни граждани от цялата страна.

За тези четири дни одобрението на българските граждани към Владимир Путин е спаднало два пъти. От 2020 г. до началото на инвазията между 55 и 58% от българските граждани са давали положителни оценки за него. На 28 февруари 2022 г. одобрението за руския президент е паднало до 32%. Отрицателните мнения са нараснали до 48% при предишни 20.

Украинският президент Володимир Зеленски още с първото си появяване в българските социологически проучвания печели симпатиите на 40% от гражданите. 29 процента се отнасят негативно към него.

Безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и подкрепа за Украйна се оценява като правилна политика от 63% от българските граждани. На обратното мнение са 32 на сто.

Повече от половината българи одобряват одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър заради изразяваните от него „лични“ позиции по външната политика на страната, в разрез с общата правителствена политика. 36% не са съгласни със смяната на Стефан Янев. Причината е, че се очаква в критичната ситуация правителството да действа единно и сплотено, без да показва разцепление.

Почти половината попитани – 47% – смятат, че е редно да понесат по-тежки условия в името на санкциите срещу Русия. 36% от българите обаче, особено тези с по-ограничени материални възможности, не са склонни да платят по-високите цени на тока и горивата, които неизбежно ще станат факт след санкциите.

„Разбираемо е безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим“, се казва в изследването на „Алфа Рисърч“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах