Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България 111-а по свобода на словото. Една от причините: Пеевски

„Да си журналист в България е вече опасно“, гласи докладът на „Репортери без граница“ за 2019-а

Картата на „Репортери без граница“ - България е най-тъмен цвят в сравнение с останалите страни в Европа.  - България 111-а по свобода на словото. Една от причините: Пеевски

Картата на „Репортери без граница“ - България е най-тъмен цвят в сравнение с останалите страни в Европа.

„Човек би очаквал подобряване на свободата на медиите в страната, тъй като България бе председател на Съвета на ЕС в първата половина на годината, но вместо това се случи точно обратното“, се казва в годишния докладът на „Репортери без граници“ за свободата на словото в България. Страната ни отново е на 111-о място, където бе и през 2018-а. В класацията България е след Кувейт, Ангола и Етиопия и преди Мали, Никарагуа, Боливия и Габон – на последно място сме в Европейския съюз. След нас са още Русия (149-а), Беларус (153-а), Турция (157-а).

Според международната неправителствана организация, причините държавата ни да не променя мястото си на картата на свободните медии са няколко – на първо място се посочва убийството на телевизионната журналистката Виктория Маринова през октомври, трето нападение над журналист за 2018-а. У нас бе отсъдено, че случаят е пример за битова престъпност и няма нищо общо с работата на Маринова, но според „Репортери без граници“ е имало „явен опит да се прикрият обстоятелства от страна на властите, като се разтрогне разследването“.

Корупцията и сблъсъците между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България“, пише още в доклада от 2019 г.

Въплъщение на това твърдение, според организацията, е Делян Пеевски – собственик на два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), на телевизионен канал (Канал 3), на новинарски онлайн медии и на голяма порция от медийното разпространение, се посочва в доклада.

„Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност и ефектът е, че получателите биват подкупвани да не критикуват властите или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети. В същото време се е увеличил натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата „Икономедиа“. Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно“, заключава докладът за страната ни.

В обобщаващия доклад за състоянието на журналистиката във всички 180 проучени държави, се отбелязва, че в Европейския съюз, и в частност на Балканите, се забелязва вторият най-голям спад в резултатите (1,7% по-ниски спрямо миналогодишния доклад).

„Това все още е районът, където свободата на медиите се цени най-много и където по принцип професията се упражнява по най-сигурния начин, но независимо от това журналистите са изложени на сериозни заплахи – сочи изследването. – От убийства в Малта, Словакия и България, през вербални и физически атаки в Сърбия и Черна гора, до непрецедентно ниво на насилие по време на протестите на Жълтите жилетки във Франция.“

Като негативен пример от страната ни се дава и ареста на Димитър Стоянов от „Биволъ“ и Атила Биро от румънския им партньор „RISE Project Romania“ през септември в Перник – двамата журналисти разследваха случай на злоупотреба с евросредства.

В едва 8% от държавите медийната ситуация е определена за добра, в 37% е проблемна и в 29% – трудна. Задоволителна е в 16%, а много сериозна – в 11%. България попада в графата „трудна ситуация“.

На първите места по свобода на словото са Норвегия, Финландия, Швеция, Холандия и Дания. Северна Корея и Туркменистан са в дъното на класацията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах