Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България 2017: абсолютна победа на чалгата

Днес който не учи, той ще сполучи. Казаха ви го от телевизора

„Книгите не са моето нещо. Не ги харесвам и не ги чета. Аз правя пари и работя. Животът ми е страхотен и друго не ме интересува“, заяви в „Биг Брадър“ Джино Бианкалана и спечели победата в риалити шоуто. Снимка: Личен архив на участника - България 2017: абсолютна победа на чалгата

„Книгите не са моето нещо. Не ги харесвам и не ги чета. Аз правя пари и работя. Животът ми е страхотен и друго не ме интересува“, заяви в „Биг Брадър“ Джино Бианкалана и спечели победата в риалити шоуто. Снимка: Личен архив на участника

Пълна победа удържа чалгата на малкия екран: наблюдаваме най-ярката звезда в родната телевизионна галактика – българина, успял в живота без да чете. И той не само не крие този факт, а твърди, че се гордее.

В един и същи ден страната ни се мята между телевизията и една по-стара медия, книгата. От една страна имаме този триумф в „Биг Брадър“, от друга – започва Коледният панаир на книгата. Очакваме хиляди българи да посетят тази седмица изложението, за да отлетят сред хилядите нови светове, създадени с думи. Толкова много думи в кораба-майка НДК, които няма да бъдат прочетени от онези, посочили своя естетически идеал в риалити шоуто!

Едните откриват героя на новото време в телевизията, другите го търсят в книгите. Първите не пестят пари за sms-и, за да гласуват за нечетящия, вторите събират левчета, за да избягат от тази реалност чрез книгите.

А създателите на тези два свята са все хора на словото. Такива са и онези, които конструират фалшивата реалност „Биг Брадър“ и предлагат на зрителите да се посмеят над уродливото. И така, подсмихвайки се днес, след някой и друг ден народът не на шега ще гласува за същите тези герои пред урните.

Затова не се чудете откъде дойдоха тези хора в парламента, не питайте защо културата е последна грижа на държавата. Фрийк шоуто отдавна е част от властта. Днес в България нито науката е слънце, нито успехът има общо с книгата. Казаха ви го от телевизора.


Кое е събитието в културата, развълнувало ви най-силно през 2017 г.? Гласувайте!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС