Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„България без народ“ събира подписи за парламента

Комедийна версия на политическата криза направи Сатиричният театър на Годишните награди „Златен кукерикон“

Актьорът Михаил Сървански (отпред) в образа на политически лидер на церемонията „Златен кукерикон“. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“ - „България без народ“ събира подписи за парламента

Актьорът Михаил Сървански (отпред) в образа на политически лидер на церемонията „Златен кукерикон“. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Ако гледахме на политическата криза несериозно, дали нямаше по-лесно да видим решението за нея? Това предложи трупата на Сатиричния театър в петък вечерта на годишните си театрални награди за достижения в хумора и сатирата. През смях, трагикомична приповдигнатост и музикални изпълнения премина церемонията „Златен кукерикон“ на 7 април, когато театърът празнува 66-ия си рожден ден. Голямата награда за цялостен принос, наречена „Георги Калоянчев“, бе присъдена на актрисата Нина Димитрова.

В спектакъла бяха осмени основни типажи на родната политическа сцена – кандидатите за власт, в състояние да обещаят всичко – включително туристическа разходка на електората до „Джубай“ и снимка с Васил Божков (седящ на съседната маса), с Делян Пеевски и Таки; политикът на палатка Долу Дънев в кампания за събиране подписи; агитките с обичайните лозунги, плюс „Долу директора“ и „Долу Сатирата“; бендът с протестни песни „Ние сме велика, секси нация…“; тв водеща, сричаща от мястото на събитието… Водещи на церемонията бяха директорът на театъра Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева във версия на язвителните старчета от Мъпет шоу, за които всички и всичко на (политическата) сцена са „тъпаци“ и „тъпотия“. Рефренът на музикантите – актьори между скечовете и наградите гласеше „Тъпо, тъпо…“.

Продавачите на вот. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Пародиран бе проблемът на партиите да намерят гласоподаватели – „България без народ“ събира подписи, „Да махнем народа от тази плодородна земя, само народът ѝ пречи“, „Долу народът“… Герои в спектакъла бяха образите на Любен Дилов, Тити Папазов, Просто Наско. А зад гърба на всички, фон на представлението бе сградата на Народното събрание.

Директорът на театъра Калин Сърменов в образа на един от водещите на спектакъла. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Актьорите пяха и свириха на живо. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Между шегите бяха обявени и носителите на „Златен кукерикон 2023“. Отличието „Млада надежда“ получи актрисата Илина Илиева за ролята на Пък в „Сън в лятна нощ“ от Шекспир на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Призът за мъжка роля отиде у Руслан Мъйнов за играта му „Градска легенда“ от Алексей Клас в ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас. Мария Сапунджиева бе определена за носител на кукерикон за женска роля – за образа на Мери в „Ревност“ от Сам Бобрик на ДТ „Адриана Будевска“ и ТК „Вива Арте“. Сапунджиева посвети наградата си на актьора Велко Кънев (1948 – 2011), „който ме накара да заобичам комедията и ме заведе в Бургаския театър“.

Мария Сапунджиева с кукерикон за женска роля. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

За режисура отличието отиде у Елена Панайотова за постановката  „Сън в лятна нощ“ от Шекспир на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. А за спектакъл на годината бе определен „Дебело прасе“ от Нийл Лабют на Младежки театър „Николай Бинев“.

На финала актрисата и режисьор Нина Димитрова получи Наградата „Георги Калоянчев“ за трите творчески десетилетия на Театър „Кредо“, под чийто знак са осъществени легендарните постановки „Шинел“, „Каквото направи дядо, все е хубаво“, „Дневникът на един луд“ и „Ревизорът“.

Актрисата Нина Димитрова с приза „Златен кукерикон“ за цялостен принос. Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

„Благодаря, колеги, за наградата на името на един голям български артист, който честно служи на смеха на тази сцена, покланям се на този голям талант, велик служител на смеха – каза от сцената Нина Димитрова. – Поклон и на вас за наградата за трите десетилетия на Театър „Кредо“, приемам я не само като награда за мен самата, защото зад това „кредо“ стоят много хора, колкото и то да изглежда малко. Аз просто съм го бутала, защото съм родена под знака на ръчната количка. С мен обаче бутаха много хора и техните сизифовски усилия заслужават заедно с мен да получат това отличие, награда за тези, с които създадохме Театър „Кредо“ преди 30 години; неговите спектакли не са многобройни, но затова пък имат 21 версии на чужди езици – за това помагат цяла кохорта преводачи. Всичките съмишленици, приятели, които подкрепят тази независима форма толкова години, но най-вече Театър 199 „Валентин Стойчев“ – това е награда и за тях. Много благодаря, защото рядко се случва в тази държава някой да подкрепя някого.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg