Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България без участие на „Евровизия 2019“

Причината: икономии

През 2018-а България бе представена на „Евровизия“ от сборната формация „Equinox“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - България без участие на „Евровизия 2019“

През 2018-а България бе представена на „Евровизия“ от сборната формация „Equinox“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2019 г. България няма да има представител на музикалния конкурс „Евровизия“. Новината съобщиха от БНТ, които организират избора на нашия участник. Решението е взето от Управителния съвет на обществената телевизия с цел икономии. В съобщение до медиите се посочва, че това е част от мерките, предприети от БНТ „за оптимизиране на публичните разходи“.

„През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи – обясняват от телевизията. – Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.“

Музикалният конкурс „Евровизия“ се организира от Европейския съюз за радио и телевизия, в който членуват 73 компании от 56 държави (сред които и България) в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

През 2018-а България бе представена от сборния състав „Equinox“, които заеха 14-о място на финала. Победата спечели представителката на Израел. Следващото издание на „Евровизия“ ще се проведе в Тел Авив в средата на месец май 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg