Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България издига Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура, каза премиерът Бойко Борисов

В момента Кристалина Георгиева е европейски комисар. Снимка: ЕПА/БГНЕС - България издига Кристалина Георгиева за шеф на ООН

В момента Кристалина Георгиева е европейски комисар. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българското правителство издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, обяви преди началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Досега нашето предложение за поста беше Ирина Бокова.

„Положихме огромни усилия президентската институция, Външно министерство – посочи Борисов, цитиран от „Фокус“. – Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни, в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура.“

Формално, в момента страната ни се намира в странна ситуация – има две кандидатура за поста. По процедура, правителството не може да изтегли предходното си предложение, трябва Ирина Бокова да се оттегли сама. „24 часа“ съобщава, цитирайки свои източници, близки до Бокова, че тя ще коментира ситуацията, след като се запознае с решението на Министерския съвет.

В началото на седмица за пореден път Съветът за сигурност на ООН проведе неформално гласуване. След него се оказа, че настоящият генерален секретар на ЮНЕСКО не е събрала нова подкрепа. Следващият вот ще е с т.нар. червени бюлетини – те се използват, когато някоя от гласуващите страни налага вето.

Покрай кандидатурата на Ирина Бокова в последните месеци се проявиха брожения. Тя бе подкрепена от т.нар. творчески съюзи у нас, но пък кинорежисьорът Евгений Михайлов изпрати писмо до ООН, в което обясни, че реална народна подкрепа за нея у нас няма. Последва открито писмо и Франция, в което сред подписалите се бе и философът Юлия Кръстева.

Вижте още: ИРИНА БОКОВА И СМЕЛОСТТА ДА ГОВОРИШ ЗА ВИНАТА ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах