Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

България като Страна на боклука в изложба в Берлин

Двама български художници до Герхард Рихтер, Маурицио Кателан, Иля и Емилия Кабакови и още от най-добрите в Европа (снимки, видео)

Мартина Вачева, Trashland, 2020 г. Снимка: Христофор Балабанов - България като Страна на боклука в изложба в Берлин

Мартина Вачева, Trashland, 2020 г. Снимка: Христофор Балабанов

Мартина Вачева и Недко Солаков ще представят България в предстоящата експозиция „Diversity United. Contemporary European Art“ (Обединени в различията. Съвременно европейско изкуство) в Берлин. Пътуващата изложба ще бъде открита на 8 юни в бившето летище „Темпелхоф“ в присъствието на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Експозицията представя най-добрите творци в Европа след падането на Желязната завеса и по-късно през годината ще може да бъде разгледана още в Париж и Москва.

„Обединени в различията“ цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност.

Подборът на художници, които да представят страната ни, е символичен – двамата са представили на две различни поколения в съвременното българско изкуство.

Солаков ще представи инсталацията „Трима“, създадена през 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. В нея червен метален конус, сфера, облечена в изплетена от жената на художника рошава черна обвивка, и алабастров куб „контактуват“ в любовен триъгълник. По забавен начин, преминавайки през предразсъдъци, тайни и откровения, неочаквано техният характер се променя, провокиран от „чувствата“ им. Творбата е била част от голямата изложба на художника „Wrong Material“ в галерия „Континуа“, Сан Джиминяно, и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

Недко Солаков, „Трима“, 2007 г. Снимка: Галерия Континуа, Сан Джиминяно/ Нунция и Виторио Гади

Вачева, изгряла на артистичната сцена през 2016 г., участва в изложбата с творби, създадени специално за нея. Нейните произведения отразяват три социални реалности от България. „Trashland“ (Страната на боклука) е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки от ромски неделен битак в гетото „Шекер махала“ в Пловдив – една от най-големите общности с роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малката картина „Бинго за милиони“, която, асоциирайки с рекламен постер, ни „продава“ живота на богатите и ни приближава до мечтите на голяма част от българското население. Третата картина „Glory Nature“ носи наивистичното усещане за живота в пандемия, в който липсва социален контекст.

Мартина Вачева, „Бинго за милиони“, 2020 г. Снимка: Христофор Балабанов

Произведенията на двамата ще бъдат представени в контекста на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави. Между тях са творци като Герхард Рихтер, Георг Базелиц, Кристиан Болтански, Моника Бонвичини, Маурицио Кателан, Олафур Елиасон, Гилбърт и Джордж, Антъни Гормли, Мона Хатум, Иля и Емилия Кабакови и др.

„Недко Солаков умее да извежда привидно банални ситуации на падения и успехи от лично на политическо ниво, така че за нас неговият често ироничен и провокативен начин на коментиране на нашето общество и на начина, по който живеем, е принос към изложбата, който не може да бъде пропуснат – коментира Ан Шванц, една от кураторките на изложбата. – Мартина Вачева e младa българска художничка, млад европеец, който е наясно с противоречията на европейското общество, с неговите желания и реалности. Очарователно е да видим как тя внася преувеличения контраст на обществото в съзнанието ни.“

Мартина Вачева, Glory Nature, 2020 г. Снимка: Христофор Балабанов

Мартина Вачева и Недко Солаков са представлявани в експозицията в Берлин от пловдивската Галерия „Сариев“. Изложбата се реализира от „Stiftung für Kunst und Kultur“ в Бон и е курирана от Уолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер, Ан Шванц, Хилке Вагнер и Питър Вайбел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90