Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България на 100-тно място по свобода на словото. ББ: Медиите ни са напълно свободни

Премиерът: Аз съм си променил отношението към тях, просто не им говоря

"Никога не е имало рекет към медиите по време на моето управление. Никога не са били давани пари на медии от държавата, докато аз съм бил премиер", заяви Бойко Борисов. - България на 100-тно място по свобода на словото. ББ: Медиите ни са напълно свободни

"Никога не е имало рекет към медиите по време на моето управление. Никога не са били давани пари на медии от държавата, докато аз съм бил премиер", заяви Бойко Борисов.

България изпадна във втората половина на света по свобода на словото, предаде БГНЕС. Това показва годишният доклад World Press freedom 2014 на международната организация „Репортери без граници“. Нашата страна заема 100 място от общо 180 държави. Пред нас са страни като Ботсвана, Самоа, Тринидад и Тобаго, Папуа и Нова Гвинея, Хаити, Нигер…

Статистиката влиза в противоречие с твърденията на премиера Бойко Борисов пред български медии в Париж, където министър-председателят присъства на Марша на солидарността заедно с лидери на десетки други държави. „Българските медии са напълно свободни. Те могат да си говорят каквото искат, при това напълно безнаказано. Казал съм, че трябва да се изясни собствеността им и всички проблеми ще бъдат решени“, заяви Борисов.

„Никога не е имало рекет към медиите по време на моето управление. Никога не са били давани пари на медии от държавата, докато аз съм бил премиер“, отговори премиерът на въпрос на журналистката Миролюба Бенатова. Според Борисов твърденията, че КТБ е станала най-мощната банка точно по време на неговия мандат е „лъжа на Орешарски“: „При мен всичко растеше, всички банки… Аз съм си променил отношението към медиите, просто не си говоря с тях.“

Бойко Борисов поздрави Франсоа Оланд на Марша на солидарността в Париж на 11 януари.

Бойко Борисов поздрави Франсоа Оланд на Марша на солидарността в Париж на 11 януари.

Класацията на World Press freedom се оглавява от Финландия. В първата петица са още Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора. Петте държави на дъното са Сомалия, Сирия, Туркмения, Северна Корея и най-долу Еритрея.

Почти всички бивши съветските сателити в Централна и Източна Европа са пред нас. Ето каква е ситуацията с останалите държави на Балканите – Румъния е 45-та, Сърбия – 54-а, Хърватия – 65-а, Босна – 66-а, Албания – 85-а, Гърция – 99-а, Македония – 123-та, Турция – 154-а.

САЩ са на 64-о място, Русия е на 148-о, а Украйна – на 127-мо.

В доклада се посочва отрицателното въздействие на конфликтите върху свободата на словото. В немалко държави факторът национална сигурност се тълкува прекалено широко и в ущърб на правото за информираност. „Тази тенденция представлява растяща заплаха в световен мащаб и дори застрашава свободата на информацията в страни, считани за демокрации“,се казва в изследването.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

kapatovo.bg