Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България на 112-о място по медийна свобода

Заради побоя над Димитър Кенаров и Слави Ангелов и влиянието на Пеевски страната ни пада с една позиция в барометъра на „Репортери без граници“

Българските медии с в капан, казват от „Репортери без граници“. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - България на 112-о място по медийна свобода

Българските медии с в капан, казват от „Репортери без граници“. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Медийната свобода в България е хваната в капан, заявяват от организацията „Репортери без граници“ (РБГ) в изследването си за медийната свобода в света за 2021 г. Ситуацията за журналистите у нас се е влошила през изминалата година и страната ни в момента е с една позиция по-надолу в класацията и се намира на 112-о място по медийна свобода в света от общо 180 страни. Негативната тенденция се отчита от 2013 г., през 2019-а и 2020 г. България бе на 111-о място.

„Малкото журналисти, които си позволяват да говорят високо, са не просто обект на очернящи кампании и тормоз от държавата, но и на агресия и сплашване – се казва в сайта на организацията за страната ни. – Медийната ситуация е много притеснителна, защото никой няма интерес да разследва или да заклейми насилието срещу журналисти.

Изброени са и няколко примера от 2020-а, допринесли за спада в позициите на страната ни според барометъра. Сред тях е журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, когото полицията би при ареста му през септември 2020 г. на антиправителствените протести. Изтъква се и побоят над разследващия журналист Слави Ангелов, главен редактор на „168 часа“, пребит жестоко пред дома си през март миналата година. Посочени са заплахите за живота срещу разследващия журналист Николай Стайков след публикуването на документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната система.

Вижте още: КЪСНО Е ДА РЪКОПЛЯСКАМЕ ЗА СЛАВИ АНГЕЛОВ

„Журналистите често са привиквани и разпитвани от полицаите за работата си, докато политиците и олигархията поддържат връзки, белязани от корупция и конфликти на интереси, в проправителствените медии“, се посочва в доклада за страната ни.

От организацията отбелязват, че Делян Пеевски, „най-печално известното въплъщение на анормалното състояние в държавата“, може и да е продал своите медийни издания, но „влиянието му върху медиите продължава да бъде проблемно“.  

РБГ отправят обвинения към българската държава, че европейско и публично финансиране се вливат в медийни издания без каквато и да е прозрачност. Ефектът от това е, че получателите на средства щадят правителството в репортажите си, казват от организацията.

„Бивол“ и изданията от групата на „Икономедия“, определени като независими, от няколко години са в полезрението на РБГ, но „съдебният тормоз продължава да поставя в риск свободата на печата“. Един от примерите за това, се казва в резюмето на доклада, е делото срещу Иво Прокопиев, собственик на „Икономедия“, по „обвинения, които изглеждат политически мотивирани“.

Позитивна е поне статистиката, следваща резюмето на доклада – нула журналисти, фрийлансъри и медийни асистенти са били убити в страната ни през изминалата година.

От страните в ЕС България е страната с най-нисък показател в барометъра, след нас са Русия (150-о място), Турция (153-о място) и Беларус (158-о място). Запазва се тенденцията скандинавските държави да държат първите места по свобода на словото, като най-висок е показателят на Норвегия. В дъното на списъка са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Междувременно Европа, както и Северна, Южна и Централна Америка продължават да държат високи позиции по медийна свобода, макар и в последната година актовете на насилие в ЕС и на Балканите да са се увеличили двойно, се казва в резюмето на проучването. Атаките срещу журналисти са все по-чести не само у нас, но и в Германия, Франция, Италия, Полша, Гърция и Сърбия.

Общо шестима са загубили живота си в борбата за свобода на словото след последното проучване на РБГ, един от тях съвсем наскоро – на 9 април тази година почина гръцкият разследващият журналист Йоргос Карайваз.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg