Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България на Венецианското биенале – всеки път ще има бой

Министърът на културата Боил Банов заяви, че се гордее с участието ни на най-големия форум на съвременното изкуство

„Сега приятели и служители ми казват, че вече сме имали правила и по-нататък щяло да бъде по-лесно. Глупости! Всяка година ще има бой. Защото талантливи хора, особено в областта на съвременното изкуство, има много, а проектът е един“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - България на Венецианското биенале – всеки път ще има бой

„Сега приятели и служители ми казват, че вече сме имали правила и по-нататък щяло да бъде по-лесно. Глупости! Всяка година ще има бой. Защото талантливи хора, особено в областта на съвременното изкуство, има много, а проектът е един“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Участието на България на биеналето във Венеция е едно от нещата, с които се гордея като министър“, заяви днес Боил Банов на заседание на парламентарната комисия по култура и медии в парламента. Министърът на културата бе поканен, за да отговори на въпроси, поставени му от депутати и един от тях бе за биеналето, участието ни в което предизвика напрежение в родните арт среди. 

В ролята на изразител на тревогите на „20 творци, които на 23 май питат в открито писмо „къде отидоха 500 хиляди лева, отпуснати за участие във Венецианското биенале?“, влезе депутатът от БСП Александър Симов. Народният избраник спомена и интервю в сайта „Офнюз“ с изкуствоведа проф. Чавдар Попов – член на комисията, избрала българските участници на форума във Венеция, който „отправя тежки обвинения към Министерството на културата, че националният конкурс е бил абсолютно абсурден“ – и помоли министъра на културата за коментар.

Боил Банов каза, че участието ни на биеналето във Венеция тази година е едно от нещата от времето му като министър, с които ще се гордее цял живот. И разкри, че мнозина са го предупреждавали, че ще има проблеми около провеждането му:

„Няма човек от сферата на изобразителните изкуства, който да не ми е казвал: „Боиле, ти си ненормален да го започнеш това – те ще се избият!“. Ще се избием! Викат ми: „Не го почвай това, Боиле, ще ти донесе ужасно напрежение“. Не ме интересува какво ще ми донесе. 

Участието на биеналето след толкова години е чест за тази държава и за всички творци. Това, че сега едните не харесали другите… че той беше в комисията, този професор. Взел си е парите. Подписал се е. Сега, след два месеца дава интервю“.

Министърът коментира и проф. Чавдар Попов:

„Подписал се е. И сега, след два месеца, дава интервю… Чудесно, има гледна точка. Защо тогава не се е подписал с особено мнение, защо не е излязъл от комисията, защо не е върнал хонорара? Така може да каже всеки, който харесва победителя или не го харесва. Това не е важно. Има вече публикации в много медии, има хиляди туристи, което са минали през нашия павилион, всичко се записва. Важното е, че ние сме там“.

Боил Банов дори е амбициран Министерството на културата да поеме българското участие на Архитектурното биенале във Венеция:

„Ако от Министерството на регионалното развитие не искат, ние ще го направим – да ни плюят и архитектите после. Но аз ще дам на страната възможност да бъде на това биенале – и на архитектурата, и на художниците, устойчиво, занапред. Първа година е, трудностите са много, има напрежение – но все пак се създадоха правила, влязохме в контакти, вече сме на световната сцена – оттам насетне, се надявам, ще бъде по-лесно. Но и да не бъде, ще продължим.

Недоволни винаги ще има. Ние правим непрекъснато проверки на това, което излиза – дали в медиите, или като нещо друго – самосезираме се и ако някъде нещо хванем, че е нередно, всеки ще си носи последствията…

Много е трудно – това е един проект, който трябва да бъде избран от множество [други]. Без да си позволявам да изразявам мнение за изобразително изкуство, доколкото разбирам, доста от тях са били много интересни, иновативни, представителни. А трябва да се избере един“.

Боил Банов изрази скептицизъм, че след тази година нещата занапред ще са по-лесни:

„Сега приятели и служители ми казват, че вече сме имали правила и по-нататък щяло да бъде по-лесно. Глупости! Всяка година ще има бой. Защото талантливи хора, особено в областта на съвременното изкуство, има много, а проектът е един. Но ще продължаваме да носим тази отговорност.“

В конфликт на интереси ли е Яра Бубнова?

След края на заседанието „Площад Славейков“ успя да получи отговор на още един въпрос от Боил Банов – има ли вече резултат от проверката дали и.д. директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова е в конфликт на интереси, след като е изпълнявала едновременно длъжността зам.-директор на институцията и шеф на Института за съвременно изкуство. Отговорът е важен, защото освен комисар на българското участие на Биеналето, Бубнова е и кандидат в конкурса за нов директор на Националната галерия след напускането на Слава Инанова. Министърът отвърна, че проверката (започнала преди повече от половин година) още не е завършила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах