Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България няма проблем с грамотността. Но само на думи…

Национален пакт за четенето обявен в Деня на четенето

Предвижда се всяко новородено в България да получи книга в пакета за първа необходимост при раждане. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - България няма проблем с грамотността. Но само на думи…

Предвижда се всяко новородено в България да получи книга в пакета за първа необходимост при раждане. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Национален пакт за четенето обявиха днес организаторите на първия Ден на четенето у нас: Фондация „Четене“ – България, фондация „Детски книги“, сдружение „Книги и четене“, фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-инфомационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, Национален център за книгата при НДК. 

Целта на Пакта е да се подобри средата така, че да бъде стимулирано четенето в България.

България няма проблем с грамотността. Но само на думи“, гласи първото изречение на обявения Национален пакт. Според факти, изнесени в него, „много деца, младежи и възрастни се затрудняват да прочетат и по-специално – да осъзнаят и оползотворят прочетеното“.

Създателите на важния документ са убедени, че проблемите с разбирането на писмен текст далеч надхвърлят образователните резултати на учениците и студентите. Функционалната неграмотност се отразява на всички сфери от обществения живот и води до влошаване на качеството на средата. Затова, казват те, се налага спешно да бъдат предприети конкретни действия.

На първо място трябва да бъдат осъзнати и приети четири основни принципа: че четенето е фундаментът на гражданското общество и гарант за успеха на демократичните принципи; че четенето предотвратява разпространението на дезинформацията и пропагандата; че четенето изгражда активни личности със собствено аргументирано мнение и им дава възможност да го отстояват и че четенето е средство за превенция срещу бедността.

Създателите на Националния пакт се надяват в него да се включат не само родителите, педагозите, педиатрите, психолозите, библиотекарите, академичната общност, книгоиздателите, книготърговците и медиите, но и националната и местната власти, лидерите на мнение, сдруженията на работодателите и работниците, бизнесът и неправителственият сектор, медийните компании, фондациите, социалните партньори, синдикатите и доброволци. Целта трябва да бъде изработване на стратегия за постигане на основната цел – всички хора в България да развиват своята грамотност чрез четене и да имат достъп до книги.

Членовете на пакта ще очертаят реалната инфраструктура на четенето в България, ще свържат всички нейни субекти, ще генерират идеи и ще подкрепят проекти.

Като начало ще се работи по превенция на функционалната неграмотност. Вече е в процес на разработка програма за осигуряване на книга на новородените в България, включена в пакета за първа необходимост при раждане.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg