POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България – отвъд Топ 100 на най-щастливите страни в света

Най-нещастни сме от целия Европейски съюз, сочи годишен доклад на ООН

Българите са най-щастливи в Европейския съюз отзад напред. Снимка: Емил Георгиев - България – отвъд Топ 100 на най-щастливите страни в света

Българите са най-щастливи в Европейския съюз отзад напред. Снимка: Емил Георгиев

България е най-нещастната страна в Европейския съюз. Страната ни попада на 105-о място в класация на ООН, които публикуват ежегодния си Световен доклад на щастието. Пред нас в списъка са държави като разкъсваните от граждански междуособици Либия (68), Сомалия (93) и Египет (104), всички от съседите ни (Румъния – 57, Турция – 69, Сърбия – 73, Гърция – 87, Македония – 92) и дори Палестинските територии (103).

Най-щастливи, традиционно, са в Скандинавието – водач в тазгодишната класация е Норвегия. В петицата са още съседите им от Дания, Исландия, Швейцария и Финландия. На последното, 155-о място в класацията, е Централната африканска република.

Очаквано, Западна Европа и Северна Америка доминират горната част на таблицата (САЩ например са 14-и). Страните в Субсахарна Африка и онези, засегнати от конфликти, пък са с ниски резултати. Сирия е 152-а, а Йемен и Южен Судан – 146-и и 147-и.

Всяка година докладът на ООН излиза на Международния ден на щастието, 20 март. Той се основава основно на прост и субективен въпрос към над 1000 души всяка година, в повече от 150 държави.

„Представете си стълбица от 0 до 10 – гласи условието. – Най-високото стъпало отразява най-добрия възможен живот за Вас, а най-ниското – най-лошия. На кое стъпало чувствате, че Вие лично стоите в момента.“

Усредненият резултат от всички отговорили формира крайната оценка – Норвегия е със 7,4, а ЦАР – с 2,69. България има 4,71 пункта.

В доклада обаче са включени и още множество статистики, с които се прави анализ защо дадена страна е по-щастлива от друга. Гледат се фактори като икономическо влияние (измерено чрез БВП на глава от населението), социално подпомагане, продължителност на живота, свобода на избора, нива на корупцията.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС