Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

България представена за пръв път в престижна поетична поредица на „Галимар”

Аксиния Михайлова в компанията на Федерико Гарсия Лорка, Гийом Аполинер, Пол Елюар, Виктор Юго

Поетесата Аксиния Михайлова. Снимка: Личен архив - България представена за пръв път в престижна поетична поредица на „Галимар”

Поетесата Аксиния Михайлова. Снимка: Личен архив

Аксиния Михайлова стана първата българка, включена в поредицата „Поезия/Галимар“ на едно от най-престижните френски и световни издателства. Книгата ѝ „Небе за изгубване“/„Градината на хората“ излезе в специфичния джобен формат на популярната поредица. Някои от стихотворенията в нея са писани на френски, други са в превод, дело на самата Аксиния Михайлова и на преводачката Достена Лаверн.

Книгата „Небе за изгубване“ спечели през 2014 г. най-голямата френска награда за поезия „Аполинер“. Аксиния Михайлова бе едва шестата жена, която получи тази награда, а в издателство „Галимар“ за цялото му съществуване е едва вторият български публикуван писател. Тиражът на стихосбирката ѝ се изчерпа във Франция само за 6 месеца преди 7 години.

Сега „Галимар“ я включи в поредицата си „Поезия“, стартирала още през 1966 г. В нея излизат публикувани вече книги от фондовете на три други колекции на издателството, една от които е „Бялата колекция“, където беше публикувана „Небе за изгубване“. До 1971-а в тази поредица излизат заглавия на поети от ХХ век, постепенно се включват и съвременни, живи автори. Всяка книга е придружена от критическа статия за автора и негово представяне. След 70-те години в поредицата се включват поети от по-стари епохи, отваря се и за чужди автори.

Аксиния Михайлова е първият български автор с присъствие там. Нейната книга е под № 560 в поредицата. Тя присъства в компанията на Федерико Гарсия Лорка, Гийом Аполинер, Пол Елюар, Виктор Юго…

„Щастлива съм да бъда в една колекция поети, които съм изучавала по конспект за западноевропейска литература в университета“, заяви завършилата българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ поетеса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90