Софийски международен панаир на книгата

България с изложби в „Уфици“ и в други от най-големите италиански музеи

Статуята на речния бог Марфирио, I век, Капитолийски музеи в Рим. Снимка: Площад Славейков - България с изложби в „Уфици“ и в други от най-големите италиански музеи

Статуята на речния бог Марфирио, I век, Капитолийски музеи в Рим. Снимка: Площад Славейков

Античните и средновековни съкровища на България скоро ще бъдат представяни в Италия. Министрите на културата на двете страни – Боил Банов и Алберто Бонисоли – днес се договарят за размяна на изложби. Срещата между двамата министри е в Рим, съобщават от пресцентъра на българското арт ведомство.

Родното културно-историческо наследство ще бъде изложено в „някои от най-големите италиански музеи“, се посочва в съобщението на министерството. Между изброените институции са „Уфици“ във Флоренция, Националният археологически музей в Неапол, галерия „Боргезе“, Националният музей на Рим. За конкретните условия за провеждане на събитията ще бъдат проведени допълнителни разговори и изготвени конкретни споразумения.

По време на двудневното си работно посещение в Рим министърът на културата Боил Банов ще се срещне и с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На нея ще бъде потвърдено желанието на България да стане страна по Конвенцията на Международния институт относно връщането на откраднати или незаконно изнесени културни ценности.