POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България с най-много римски военни крепости по Дунава

Кандидатстваме за трансграничен обект на ЮНЕСКО

Останки от християнска църква в крепостта Дуросторум в Силистра. - България с най-много римски военни крепости по Дунава

Останки от християнска църква в крепостта Дуросторум в Силистра.

На територията на България има най-много военни крепости, останали от времето на Римската империя по Дунава – над 80. 27 от тях ще станат част от изграждането на общ културен маршрут, който преминава днес през 8 държави по дължината на реката – от Шварцвалд до Черно море. Всички те са споделяли общо минало от над 500 години, когато са били провинции и гранични територии на Римската империя. 

Проектът се нарича „Границите на Римската империя“ и представлява трансграничен обект на световото наследство по Конвенцията за опазване на световно културно и природно наследство ЮНЕСКО 1972.

От 1985 година насам България не е имала обект, включен в индикативната листа по Конвенцията на ЮНЕСКО. Сега страната ни се подготвя да стане част от най-големия единичен обект на световното наследство в света – „Граници на Римската империя“, част от който е Дунавският лимес (бел. ред.  лимес – граница ).

По поречието на Дунав у нас са запазени десетки военни обекти на Римската империя. Те ще бъдат част от развитието на общ културен маршрут, туристическа дестинация и търговска марка на целия Дунавски лимес. Голяма част от обектите се намират в едни от най-бедните райони на страната ни, затова се очаква този проект да повлияе благотворно върху развитието на местен бизнес и културно-исторически туризъм.

Димум в Белене e античната митница в римската провинция Мизия. Намира се в днешния Белене.

Димум в Белене e античната митница в Мизия. Намира се в днешния град Белене.

През 2005 г. Комитетът за световно наследство решава да създаде обекта „Границите на Римската империя“. Това става с вписването на горногерманския ретински лимес (Reatian Limes) в списъка на световното наследство и присъединяването му към вписания още през 1987 Адрианов вал (Великобритания, Англия). През 2008 година към тях е присъединен и Антониновият вал (Великобритания, Шотландия), с което в момента „Границите на Римската империя“ (Римският лимес) е най-големият единичен обект на културното наследство в Европа. През 2008-ма Словакия, Унгария и Австрия предлагат за включване в списъка на световното наследство и своите крепости от Римския лимес. През 2011-а се присъединява и Холандия.

Римският лимес разширява териториалния си обхват и извън Европа. През 2012-та се включва Тунис като сектор от Африканския Римски лимес под названието „Граници на римската империя: Лимес на тунизийския Юг“. Отделни римски укрепления в Сирия и Йордания също са присъединени (макар и да не са изрично посочени като „Граници на римската империя“). Така комплексът с римски военни съоръжения вече се простира на три континента – Европа, Азия и Африка, а „Границите на Римската империя“ (Римският лимес) може да стане най-големият единичен обект на световното наследство в света.

Останки от античния град Ескус, който се намира край село Гиген, Плевенска област.

Останки от античния град Ескус, който се намира край село Гиген, Плевенска област.

В днешно време Римският лимес представлява впечатляващ археологически ландшафт с хиляди военни съоръжения: крепости, укрепления, наблюдателни кули и граждански селища, свързани с развита мрежа от пътища и пътни съоръжения. На много места останките от тази укрепена граница, лежащи над и под земята, са изключително добре запазени.

Римската крепост Трансмариска се намира край Тутракан. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”.

Римската крепост Трансмариска се намира край Тутракан. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”.

България участва с най-много римски военни обекти по Дунавския лимес. В началото бяха включени 9, но в процеса на работа още 18 се оказаха подходящи за присъединяване. Вижте кои са:

Дуросторум (Силистра), Трансмариска (Тутракан), Димум (Белене), Нове (Свищов), Сексагинта Приста (Русе), Ятрус (Кривина), Ескус (Гиген), Августа (Хърлец), Рациария (Видин), Бонония (Видин), Алмус (Лом), Цеврус (Долни Цибър), Регианум (Козлодуй), Укрепление в Оряхово, Валериана (Долни Вадин), Палатиолум (Байкал), Асамус ІІ (Черковица), Куинтодимум (Белене), Укрепление в село Батин (Русе), Скайдава в село Батин (Русе), Тримамиум в с. Мечка (Русе), Медиолана в с. Пиргово (Русе), Тегра в с. Мартен (Русе), Кинтон в с. Нова Черна (Тутракан), Нигринианис в с. Долно Ряхово (Силистра), Кандидиана в с. Малък Преславец (Силистра) и Теголициум в с. Ветрен (Силистра).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg