Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

България ще участва на Биеналето във Венеция през 2022 г.

Темата е „Млякото на мечтите”

Поглед към палацо „Джустиниан Лолин“ откъм галерия „Академия“ през 2019-а, българският павилион бе на последния етаж. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - България ще участва на Биеналето във Венеция през 2022 г.

Поглед към палацо „Джустиниан Лолин“ откъм галерия „Академия“ през 2019-а, българският павилион бе на последния етаж. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

България ще участва на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство 2022 г., реши Министерският съвет на заседание на 20 октомври.

Културното събитие във Венеция е най-голямото световно изложение на съвременното изкуство. Провежда се веднъж на две години. Тази година бе отложено поради ограниченията на Ковид-пандемията. През 2022-а ще бъде от 20 април до 27 ноември. Темата му е „Млякото на мечтите“ (The Milk of Dreams), по името на книга от сюрреалистичната художничка Леонора Карингтън (1917 – 2011).

Вижте още: ТЕМАТА НА ПРЕДСТОЯЩОТО БИЕНАЛЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МЛЯКОТО НА МЕЧТИТЕ

Според решението на Министерски съвет се цели „стимулиране на двустранното сътрудничество в областта на визуалните изкуства и мобилността на творците, утвърждаване имиджа на България и използването на капацитета на страната за постигане на значими външнополитически цели и приоритети в областта на културата и визуалните изкуства“.

На предходното Биенале във Венеция през 2019 г. България бе представена от тандема Рада Букова и Лазар Лютаков с куратор Вера Млечевска. Инсталацията им на арт форума бе на тема „Как живеем”.

КАК ЖИВЕЕМ? ОТГОВОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ НА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ

Тяхното участие стана повод и за ожесточени дебати за законността на избора им и за представителността на художествената инсталация и съдебен иск. На 15 януари 2021 г. ВАС постанови, че няма никакви основания за оспорване на избора.

Все още не е уточнено по каква процедура ще бъдат избрани българските представители на „Биенале 2022“, както и бюджетът на участието ни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах