Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България ще участва на „Евровизия 2020“

Разходите за представянето ни ще бъдат поети от спонсор, съобщи Емил Кошлуков

„Съжалявам, че не донесох „Евровизия“ в България“, каза певецът Кристиан Костов през 2017-а, когато спечели второто място на песенния конкурс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - България ще участва на „Евровизия 2020“

„Съжалявам, че не донесох „Евровизия“ в България“, каза певецът Кристиан Костов през 2017-а, когато спечели второто място на песенния конкурс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След една година пауза, България отново ще излезе на сцената на „Евровизия“, съобщиха БНТ, организатори на българското участие в музикалния конкурс. Състезанието ще се проведе през май 2020 г. в Ротердам, Нидерландия.

През 2019-а, по време на управлението на генералния директор Константин Каменаров, БНТ се отказа от участие с обяснението, че се налагат икономии. Това били част от мерките, предприети от БНТ „за оптимизиране на публичните разходи“. Междувременно стана ясно, че обществената телевизия има около 35 млн. лв. дългове.

Вижте още: ЕВРОВИЗИЯ 2019: БЛАГОДАРИМ НА БНТ, ЧЕ НЕ УЧАСТВАХМЕ

Новият шеф на телевизията Емил Кошлуков също „оптимизира“ някои разходи, като свали предавания като „Стани богат“ и „Нощни птици“ – но е решил да върне участието ни на „Евровизия“, защото – по думите му пред „24 часа“ – представянето ни ще бъде финансирано изцяло от спонсор. Меценатът предстои ще бъде представен пред медиите. Той бил подписал вече договор с продуцентска компания, която ще избере кой и с каква песен ще излезе на сцената в Ротердам.

През 2018-а България бе представена от сборната формация „Equinox“, които заеха 14-о място. Най-високо в класирането сме стигали до второ място през 2017 г. с певеца Кристиан Костов.

Нидерландия получи правото да бъде домакин на „Евровизия 2020“, след като Дънкан Лорънс спечели първото място тази година с песента „Arcade“. Това е четвърта победа за страната в конкурса. Полуфиналите на състезанието ще бъдат на 12 май и 14 май, а финалът на 16 май 2020 г. Трите шоута ще се проведат в зала „Ротердам Ахой“ в Ротердам, която разполага с 16 500 места.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg