Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

България в златната среда в Европа по разходи за култура на човек

На Балканите харчим най-много за алкохол и цигари

Юни 2020 г. Книгата остана най-купуваната културна стока у нас дори по време на пандемията. Снимка: Площад Славейков - България в златната среда в Европа по разходи за култура на човек

Юни 2020 г. Книгата остана най-купуваната културна стока у нас дори по време на пандемията. Снимка: Площад Славейков

България е на 24-о място в Европа по процент разходи за култура на домакинство. Това сочат резултатите от статистическо проучване, използващо официалните данни от 40 европейски държави, проведено от руската информационна агенция РИА „Новости”.

6,4 процента от доходите си българинът дава за културни събития, книги и хоби. С този процент се нареждаме в златната среда на другите държави в Европа. Приблизително същият процент от средствата си изразходват за тези цели хората от Полша, Литва и Люксембург. Най-много за култура харчат в Швеция – 18,7 %. Следва ги Великобритания – с 13,1% и Австрия – с 11,5%. На дъното са Казахстан с 1,7% и Северна Македония с 1,8%.

България е на второ място в Европа обаче по разходи за алкохол и цигари. Балканите са „отличници” по този параграф. С 5,1% от доходите за тези покупки ние се нареждаме непосредствено след Румъния – недостижима със своите 8,2%. На трето място е Сърбия с 4,8%. Най-малко за вредни „удоволствия” харчат в Люксембург – 1,3%, и в Кипър и Португалия – 1,6%.

Основната част от изследването сочи какъв процент са разходите за храна. Както посочват от РИА „Новости”, в по-развитите държави показателите сочат по-ниски стойности. Така най-високо в класацията са тези, които дават най-малък процент от приходите си за храна. България е само 4 места преди дъното на класацията – на 36-о място. Българите дават 36,2 процента от всичките си доходи за храна. След нас се нареждат Северна Македония, Молдова, Украйна и Казахстан. Най-малко за храна харчат в Люксембург – само 8,4% от дохода на всеки човек отива за насъщните му нужди. На второ място по този показател са Нидерландия и Великобритания – с 10,6%.

В изследването не са посочени личните разходи за посещение на ресторанти, кафенета и хотели за българските граждани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90