Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България вече е на 91-во място по свобода на медиите

В годишната класация на „Репортери без граница” Русия е 155-а между 180 държави, Украйна е на 106-а позиция

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - България вече е на 91-во място по свобода на медиите

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Само за една година България се е изкачила от 112-о до 91-во място в класацията за медийна свобода за 2022 г., публикувана ежегодно от организацията „Репортери без граници“. Независимо обаче, че вече сме в златната световна среда – 91-ви между 180 държави – оценката за състоянието на медиите у нас не е позитивна. Според „Репортери без граници“ „свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани държави в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск“.

Най-проблемен е индексът на икономическото състояние на българските медии. От 150 възможни точки България покрива едва 30. Според анализа на експертите от международната организация причината е, че медиите у нас са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля.

„Разпределението на национални и европейски средства към медиите от правителството е напълно непрозрачно, което позволява търгуването на публично финансиране за благоприятно отразяване“, се казва в доклада на „Репортери без граници“.

Отразено е още, че редакционната независимост на обществените БНТ и БНР зависи пряко и негативно от политическата принадлежност на членовете на СЕМ, а частните собственици имат интереси в регулираните сектори. Все още се отчита, че сплашването от страна на политици, административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика.

В класацията на „Репортери без граници“ е отразена изкючително сериозната промяна в медийната среда в целия свят. В първата десетка на страните с най-висока степен на независимост са почти изцяло северноевропейски държави – изключението е само Коста Рика. Сред първенците е и бивша страна от социалистическия лагер – Естония се е изкачила на четвърто място в света от 15-а позиция и е веднага след Норвегия, Дания и Швеция. Литва, която е на 9-о място в класацията, е постигнала много само за една година, изкачвайки се от 25-о място.

България е изпреварила вече Гърция, която от 70-о място е паднала до 108-о в класацията на медийните свободи. Русия е паднала с пет позиции в сравнение с 2021 г. – от 150 на 155-о място, Украйна е на 106-а позиция, докато през 2021 г. е била на 97-а. САЩ е на 42-ро място по свобода на словото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС