Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

България влезе в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за 4, вместо за 6 години

Министър Велислав Минеков успешно продължава преговорите с Франция за остров „Свети Кирик и Юлита”, започнали преди 2 години

Българският министър на културата Велислав Минеков и френската му колежка Розлин Башло. Снимка: Министерство на културата - България влезе в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за 4, вместо за 6 години

Българският министър на културата Велислав Минеков и френската му колежка Розлин Башло. Снимка: Министерство на културата

България влезе в Комитета за световно наследство за периода 2021 -2025 г. заедно с Аржентина, Белгия, Гърция, Индия, Италия, Япония, Мексико, Катар, Руанда, Сейнт Винсънт и Гренадини и Замбия. Така съставът на комитета бе попълнен до редовните 21 държави, които се избират за период от 6 години. Понякога някои страни избират да останат само 4 години, за да дадат възможност на други да заемат своето място в Комитета, както е направила и България.

Изборът бе проведен в рамките на 23-ата сесия на Генералната асамблея на държавите, страни по Конвенцията от 1972 г., която се провежда в момента в Париж.

Според съобщението на Министерството на културата, „пълноправното членство в този изключително важен орган на ЮНЕСКО позиционира високо България на международната сцена, засилвайки нейната роля и принос в съхраняването на културното и природното наследство на национално, регионално и международно ниво. Този избор препотвърждава и значението, което България отдава на ролята на културното и природното наследство като вектор за устойчивост и развитие“.

След заседанието от 25 ноември Комитетът за световно наследство е в следния състав: Аржентина, Белгия, България, Египет, Етиопия, Гърция, Индия, Италия, Япония, Мали, Мексико, Нигерия, Оман, Катар, Русия, Руанда, Сейнт Винсънт и Гренадини, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайланд и Замбия.

Комитетът за световно наследство се събира веднъж годишно и се състои от представители на 21 от държавите, страни по Конвенцията, избрани от Общо събрание. Комитетът отговаря за прилагането на Конвенцията за световното наследство, определя използването на Фонда за световно наследство и разпределя финансова помощ по искания на държавите-участници. Той има последната дума за това дали даден имот е вписан в Списъка на световното наследство; разглежда докладите за състоянието на опазването на вписаните имоти и моли държавите-страни да предприемат действия, когато имотите не се управляват правилно; също така решава за вписване или заличаване на имоти в Списъка на световното наследство в опасност.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е на двудневно посещение в Париж, се е срещнал с френската министърка на културата Розлин Башло. По време на разговора е обсъждана темата за съвместната работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до Созопол. По някакво съвпадение също на 25 ноември, но през 2019 г., е постигнато първото споразумение между българската и френската страна за превръщане на острова в европейски и световен център за изкуствата. Две години по-късно преговорите продължават с успех.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах