Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България все по-близо до дъното на свободата на словото

Паднахме до 106-о място, а през 2006 г. сме били на 35-о

Пред нас в класацията на "Репортери без граници" са Непал, Бутан и Уганда. - България все по-близо до дъното на свободата на словото

Пред нас в класацията на "Репортери без граници" са Непал, Бутан и Уганда.

Свободата на словото в България продължава да се срива надолу. От 100-ото място през 2014-а, сега слязохме на 106-о място, гласи докладът на международната неправителствена организация „Репортери без граници“. Не сме най-долу сред 180-е държави в класацията, но сред страните-членки на Европейския съюз сме на дъното, последни. 

Пред нас в класацията са Непал, Бутан и Уганда, а след нас са наши съседи и близки по география страни като Черна гора (114 място), Македония (117) и Турция (149). Последните места заемат Китай, Виетнам, Северна Кореа, Еритрея и Туркместан.

Само преди около 10 години – в периода 2011 – 2012-а – България беше на 80-а позиция. А през 2006 г. сме на 35-а позиция.

С най-голяма свобода разполагат колегите във Финландия, Норвегия, Дания и Холандия. Две трети от 180-те страни в изследването показват по-лоши резултати в сравнение с предишните няколко години. От „Репортери без граници“ коментират, че това до голяма степен се дължи на повишена активност на терористични групи като „Ислямска държава“ и „Боко Харам“, информационната война и натиска върху медиите.

Критериите, по които се изготвя класацията, са по шест за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100.

Вижте Топ 10 на „Репортери без граници“:

1. Финландия
2. Норвегия
3. Дания
4. Холандия
5. Швеция
6. Нова Зеландия
7. Австрия
8. Канада
9. Ямайка
10. Естония

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах