VivaPay

Българка е част от екипа на „Ню Йорк Таймс”, спечелил „Пулицър”

Боряна Джамбазова е допринесла за журналистическото разследване „Скритата война на Путин“ на българска територия

Българската журналистка Боряна Джамбазова. Снимка: Здравко Йончев - Българка е част от екипа на „Ню Йорк Таймс”, спечелил „Пулицър”

Българската журналистка Боряна Джамбазова. Снимка: Здравко Йончев

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа на вестник „Ню Йорк Таймс”, направил разследване за руските тайни служби по света, което донесе на медията „Пулицър”, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

На онлайн церемония снощи „Ню Йорк Таймс“ получи отличието за коментар, разследващ материал и за серия международни репортажи, засягащи влиянието на Русия в САЩ в годините след президентските избори от 2016 г.  Поредицата „Скритата война на Путин“ е посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Боряна Джамбазова е допринесла с разследването на българска територия. През декември миналата година „Ню Йорк Таймс“ пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., пише както за български, така и за чужди медии. Отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в „Ню Йорк Таймс”, „Економист” и „Политико Юръп”. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Вижте още: ПИСАТЕЛЯТ КОЛСЪН УАЙТХЕД С ВТОРИ „ПУЛИЦЪР“

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg