Българка е част от екипа на „Ню Йорк Таймс”, спечелил „Пулицър”

Боряна Джамбазова е допринесла за журналистическото разследване „Скритата война на Путин“ на българска територия

Българската журналистка Боряна Джамбазова. Снимка: Здравко Йончев - Българка е част от екипа на „Ню Йорк Таймс”, спечелил „Пулицър”

Българската журналистка Боряна Джамбазова. Снимка: Здравко Йончев

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа на вестник „Ню Йорк Таймс”, направил разследване за руските тайни служби по света, което донесе на медията „Пулицър”, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

На онлайн церемония снощи „Ню Йорк Таймс“ получи отличието за коментар, разследващ материал и за серия международни репортажи, засягащи влиянието на Русия в САЩ в годините след президентските избори от 2016 г.  Поредицата „Скритата война на Путин“ е посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Боряна Джамбазова е допринесла с разследването на българска територия. През декември миналата година „Ню Йорк Таймс“ пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., пише както за български, така и за чужди медии. Отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в „Ню Йорк Таймс”, „Економист” и „Политико Юръп”. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Вижте още: ПИСАТЕЛЯТ КОЛСЪН УАЙТХЕД С ВТОРИ „ПУЛИЦЪР“

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3