POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българка финалистка в конкурса „Карл Нилсен“

Лия Петрова е сред тримата най-добри млади цигулари в света

Лия Петрова има втора награда от конкурса „Тибор Варга“ в Швейцария, печелила е и германската „Луис Шпор“. - Българка финалистка в конкурса „Карл Нилсен“

Лия Петрова има втора награда от конкурса „Тибор Варга“ в Швейцария, печелила е и германската „Луис Шпор“.

Българската цигуларка Лия Петрова е сред тримата финалисти на международния музикален конкурс „Карл Нилсен“. Заедно с Люк Хсю (на 25 години) от САЩ и Джи Юн Ли (на 23 години) от Южна Корея тя ще свири в две поредни вечери в четвъртък и петък в концертната зала на Одензе – и има шанса да спечели едно от най-известните съревнования за млади изпълнители на цигулка.

На финала всеки от музикантите ще изпълни заедно със Симфоничния оркестър на Одензе Концерта за цигулка на Нилсен, както и романтически концерт по свой избор. Победителят ще бъде обявен в петък и ще получи парична награда от 12 хиляди евро, запис на албум, както и ангажименти за най-малко десет концерта с водещи европейски оркестри.

Основан през 1980-а, конкурсът „Нилсен“ се провежда веднъж на четири години и в него може да участват изпълнители между 17 и 29 години. През 2012 победителка стана рускинята Олга Волкова.

Дори само достигането на Лия Петрова до селекцията от 23-ма цигулари, участвали първоначално в конкурса, бе сериозно постижение. Мястото ѝ на финала пък вече недвусмислено говори за качествата и потенциала ѝ да свири на най-големите световни сцени.

Петрова е била солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други ансамбли. Свирила е с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски, както и под диригентството на Филип Херевеге.

От 2010 г. тя влезе в цигулковата секция на Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Белгия, под ръководството на Аугустин Дюмей. Има втора награда от конкурса „Тибор Варга“ в Швейцария, печелила е и германската „Луис Шпор“.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ – СТРАНАТА НА КОНЦЕРТ-МАЙСТОРИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС