POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българка написа биография на Ален Делон във Франция

Станал актьор заради жените и заради тях винаги е искал „да бъде най-добрият, красивият и силният“, пише Делон в предговора на книгата

„Любовта винаги ме е вдъхновявала да надскачам себе си“, казва 87-годишният днес Ален Делон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Българка написа биография на Ален Делон във Франция

„Любовта винаги ме е вдъхновявала да надскачам себе си“, казва 87-годишният днес Ален Делон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никога не съм искал да стана актьор, влязох в професията и продължих да играя заради жените, казва Ален Делон в нова биографична книга. „Ален Делон: Любов и спомени“ ще излезе на френскоезичния пазар на 5 май и, освен че разкрива подробности около личния си живот в изданието, актьорът е и автор на предговора към него, съобщава френския „Фигаро“.

Автори на „Любов и спомени“ са Деница Банчева, френска писателка с български произход, и Лиляна Роска, сътрудник на Делон, която от години събира архив с негови разсъждения, непубликувани. В предговора към изданието на „La Martinière“ легендарният актьор споделя, че винаги е искал „да бъде най-добрият, красивият и силният“ заради жените в живота си.

„Любовта винаги ме е вдъхновявала да надскачам себе си – допълва 87-годишният Делон. – Никога не съм мечтал да бъда актьор. Влязох в професията и продължих да играя заради жени и за жени.

Сред музите си през годините той изрежда Брижит Обер, Роми Шнайдер, Мишел Корду, бившата си съпруга Натали Делон, Мирей Дарк и Розали ван Бремен. В предговора актьорът посвещава книгата на „младите хора и кинозрителите от бъдещето“ и разкрива писмо, адресирано посмъртно до Роми Шнайдер.

„Ако умра утре, дай Боже да е от любов – пише Делон. – Ще перифразирам Мюсе и ми се ще хората да казват за мен следното: „Той често страдаше, понякога грешеше, но обичаше. Той живя и не бе измислено създание на своите гордост и скука.“

Богато илюстрирана със снимки, някои от които непоказвани досега, „Любов и спомени“ описва в детайли детството на Делон и прави разбор на кариерата му филм по филм. Със свои коментари се включват братът на актьора, Жан-Франсоа; режисьорът и сценарист Костас Гаврас, за когото „Делон е звярът на френското кино, незаменим и невъзможен за имитация“; София Лорен, Клаудия Кардинале, Джейн Бъркин и други.

„Ако има нещо, с което се гордея, то това е кариерата ми – казва Делон. – Тя не би съществувала без срещите ми с велики кинотворци, които ме оформиха и пречистиха.“

Деница Банчева е по-позната на френските читатели, но и българските са се срещали с нея. Писателката издава у нас романа „Кратките спомени на Леонор Си“ и стихосбирката „Мигът върху опорите“. Родом от София, тя се установява в Париж през 1991 г., където става доктор по съвременна литература.

Във Франция Банчева се посвещава на киното и издава монографията „Jean-Pierre Melville: de l’oeuvre à l’homme“, посветена на Жан-Пиер Мелвил. Трудове пише и за Рене Клеман и Джоузеф Лоузи. Многократно избирана за член на литературното жури на SFCC (Френски синдикат на филмовите и телевизионни критици), Банчева го оглавява през 2010 г. От 2012 г. до 2017 г. е вицепрезидент на Академия „Люмиер“, която присъжда наградите „Люмиер“, считани за еквивалент на „Златен глобус“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg