Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българка с приз от най-престижния британски конкурс за илюстратори

Вяра Бояджиева стана лауреат на наградата на британския музей „Виктория и Албърт“

„Вълната“ - рисунката на Вяра Бояджиева  към илюстровано издание, вдъхновено от притчата за блудния син - Българка с приз от най-престижния британски конкурс за илюстратори

„Вълната“ - рисунката на Вяра Бояджиева към илюстровано издание, вдъхновено от притчата за блудния син

Художничката Вяра Бояджиева бе отличена с престижната награда за илюстрация „V&A“ за „Вълната” към нейната книга „Индули“, вдъхновена от притчата за блудния син. На 21 юли журито ѝ присъди приза „Студент илюстратор на годината (подгласник)”, придружен с £2 хил. премия.

У нас възпитаничката на Училището по изкуства в Кеймбрдиж е свързвана основно с изданията на „Лист“. Професионалният ѝ дебют беше преди няколко години с корица към автобиографията на Мая Анджелоу „Мама и аз и мама”. Бояджиева е автор и на кориците към българските издания на романите „Ето ме” и „Всичко е осветено” от Джонатан Сафран Фоер, „Знам защо пее птицата в клетка” от Мая Анджелоу, както и биографичното изследване на Луси Уорсли „Джейн Остин у дома”. А с илюстрациите си към детската книга „Прекрасната Касандра”, писана от Джейн Остин в чест на сестра ѝ, Вяра Бояджиева стана и съавтор на великата английска писателка.

Връчени за първи път през 1972 г. от британския музей „Виктория и Албърт“, годишните награди за илюстрации „V&A“ отбелязват постижениятата на професионални илюстратори и студенти, връчват се за корици, книжни илюстрации или журналистически илюстрации. Тазгодишните победители са избрани сред 800 кандидати и засягат теми като тъгата, цензурата в социалните мрежи и живота в бежански лагер.

Сред останалите лауреати са ирландската художничка Ан Киърнан, която стана Илюстратор на годината заради рисунка към статия в изданието „Open Democracy“ за цензурата, която Туитър налага на арабските потребители. За корица бе отличена Ева Еланд за работата ѝ по книгата „Когато дойде тъгата“ (When Sadness Comes to Call). За рисунка в книга призът отиде при Клайв Хикс Дженкинс от Уелс, творил по нова версия на класическата история за Хензел и Гретел, преработена от поета Саймън Армитаж. Илюстратор на годината в категорията „студент“ стана Сали Дън за поредицата си рисунки от кенийски бежански лагер, приютил над 196 хил. нуждаещи се.

Всеки от победителите ще получи по 3 хил. паунда плюс още 5 хил. за носителя на Илюстратор на годината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах