POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българка със споделена награда „Пулицър“

Екипът от над 300 репортери, разследвал „Досиетата Панама“ с общо журналистическо отличие. Между тях е Алексения Димитрова от „24 часа“

Алексения Димитрова от „24 часа“ е в международния екип от над 300 журналисти, отличен с „Пулицър“ за „разяснителен репортаж“ около „Досиетата Панама“.  - Българка със споделена награда „Пулицър“

Алексения Димитрова от „24 часа“ е в международния екип от над 300 журналисти, отличен с „Пулицър“ за „разяснителен репортаж“ около „Досиетата Панама“.

„Пулицър“ получи консорциумът от над 300 репортери от шест континента за работата му по т.нар. „Досиета Панама“, изобличили скритата инфраструктура и гигантските мащаби на райските офшорни зони, от които се възползват политици, артисти, атлети и бизнесмени по цял свят. В екипът имаше и представител на България – журналистката от „24 часа“ Алексения Димитрова.

„Ню Йорк Таймс“ получи наградата за международна журналистика за серия от материали, посветени на усилията на Владимир Путин да прокарва руско влияние зад граница (тема, която силно вълнува и България).

В категорията за обществен принос отличието бе присъдено на „Ню Йорк дейли нюз“ и платформата „ПроПублика“. Лице на работата им е журналистката Сара Райли, разследвала как полицията продължава да гони хора и фирми от жилищата и сградите им без да изчаква съдебно разрешение.

За репортажи по национално значими теми бе отличен Дейвид Фарентолд от „Вашингтон поуст“ за „създаването на модел за прозрачна журналистика при отразяването на политическа кампания“, най-вече покрай Доналд Тръмп и поставеното под съмнение на негови твърдения.

Ерик Иъри от „Чарлстън газет-мейл“ получи наградата за разследваща журналистика покрай своите репортажи за кризата в Чарлстън в Западна Вирджиния и как се е отразило затварянето на въглищните мини в района.

Пеги Нунън от „Уолстрийт джърнъл“ получи „Пулицър“ в категорията „Коментарна колонка“ за своята „Декларация“, която пише ежеседмично от 2000 г. насам.

Любопитен е победителят в категорията „Редакционен коментар“. Арт Кълън от „Сторм лейк таймс“ получи „Пулицър“ за „статиите, задвижвани с упорита журналистика, впечатляваща експертиза и увлекателно писане, които успешно се справиха с мощни селскостопански корпоративни интереси в Айова“. Вестникът всъщност е малко регионално издание, в което работят само 10 души, повечето роднини.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg