Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българка спечели международен диригентски конкурс

Деляна Лазарова ще ръководи младежкия оркестър „Hallé“, част от един от най-старите симфонични оркестри на Великобритания

Деляна Лазарова е възпитаничка на музикалното училище в Пловдив. Снимка: Личен архив - Българка спечели международен диригентски конкурс

Деляна Лазарова е възпитаничка на музикалното училище в Пловдив. Снимка: Личен архив

Българката Деляна Лазарова спечели първото място на Международния конкурс за диригенти „Siemens Hallé 2020“, съобщи пресслужбата на музикалния форум. Тя беше обявена за победител на финалната церемония късно вечерта в събота, 22 февруари, в Манчестър, като изпревари останалите трима финалисти. Второ място зае Родолфо Бараес, а третото – Джоел Санделсон.

Деляна Лазарова, сестра на журналиста от Би Ти Ви Борислав Лазаров, ще бъде помощник диригент в продължение на две години на Марк Елдър, главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри „Hallé“. Към него има мъжки хор, младежки хор, хор за обучение на младежи, детски хор и младежки оркестър и записва в собствено студио. През годините оркестърът Hallé е бил ръководен от Джон Барбироли, Джеймс Лакран, Станислав Скровачевски и Кент Нагано.

Като победител Деляна Лазарова получава и парична премия в размер на 15 хил. британски паунда. Българката ще бъде и титуляр диригент на младежкия оркестър „Hallé“. Ангажиментите ѝ ще включват множество прояви по световните сцени.

34-годишната днес Лазарова е от Пловдив. Възпитаничка е на музикалното училище в града под тепетата, завършва с цигулка. Постъпва в Държавния университет на Луизиана, САЩ, впоследствие учи в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. Оркестрово дирижиране завършва в Университета по изкуствата в Цюрих. Учила е при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Ленард Слаткин. Дирижирала е престижни оркестри в Щатите, Европа и Азия. Печелила е и други състезания за диригенти, между които Първия конкурс по дирижиране на Албанските радио и телевизия в Тирана, Албания, преди една година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90