Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българка става композитор на щат в Класическия оркестър на Би Би Си

Добринка Табакова е назначена за първоначален период от три години

Добринка Табакова има доктурантура по композиция в Кралския колеж в британската столица. - Българка става композитор на щат в Класическия оркестър на Би Би Си

Добринка Табакова има доктурантура по композиция в Кралския колеж в британската столица.

Концертният оркестър на Би Би Си обяви назначи българката Добринка Табакова за своя нов композитор на щат. Новата ѝ роля предполага да работи с оркестъра за първоначален период от три години, като първият им съвместен ангажимент ще има премиера в „Куин Елизабет хол“ в Саутбанк Сентър в Лондон през сезон 2018/19.

Освен използване на вече съществуващи композиции на Табакова, тя ще участва в артистичното планиране и направление на оркестъра като цяло, включително по отношение на концерти, записи и образователни проекти.

„Много съм въодушевена от поканата да се присъединя към Концертния оркестър на Би Би Би и екипа му като композитор на щат – каза Табакова. – Репертоарът на състава е изключително гъвкав и достига забележително разнообразна аудитория. Развълнувана съм, че имам възможността да работя с такива големи музиканти за дълъг период. Очаквам с нетърпение да стана част от музикалния живот на оркестъра и да проучвам нови идеи.“

Добринка Табакова е родена през 1980-а в Пловдив. Още на 14 години печели наградата „Жан-Фредерик Перену“ във Виена. Завършва Кралската академия по музика в Лондон и „Гилдхол скул ъф мюзик“. Има и доктурантура по композиция в Кралския колеж в британската столица.

Нейни произведения са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др., влизали са в репертоара на изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадагли…

Получава множество престижни поръчки, сред които и от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания, 2014. Нейната „Възхвала“ бе изпята в катедралата „Свети Павел“ по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II през 2002 г.

Добринка Табакова има и номинация за „Грами“ – за авторския си диск „Струнни пътеки“ от 2013 г., в категорията за най-добър сборен албум с класическа музика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС