Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българка, ученичка на Ифра Нийман, свири на родна сцена

Цигуларката Яна Дешкова в зала „България“ с Концерт за цигулка и оркестър от Корнголд

Цигуларката Яна Дешкова е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания. Снимка: Личен архив - Българка, ученичка на Ифра Нийман, свири на родна сцена

Цигуларката Яна Дешкова е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания. Снимка: Личен архив

Цигуларката Яна Дешкова, която публиката в Дания слуша по-често от родните ценители на класиката, ще излезе на сцената в зала „България“, за да представи едно от любимите си произведения. Българката, концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, ще изпълни у нас „Концерт за цигулка и оркестър“ от Ерих Волфганг Корнголд на 20 юни.

Дешкова е в списъка на българи – концертмайстори на световни сцени. Родом от Плевен, на 6 години младата цигуларка печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“. Ученичка е на Благородна Танева. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, при когото е учила в консерваторията „Гилдхол” в Лондон в периода 1996 – 2000.

Най-голямо удоволствие ми доставя музика, създадена заедно с партньори на сцената, особено когато са верните хора. Има нещо много специално в това да музицираш заедно с някого“, казва Яна.

През 1997 г. Яна печели първата награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”. Следват множество концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт, РАИ3 и др. От 2004-а Яна Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Олбор, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия.

Америка за България

В концерта на 20 юни Софийската филхармония ще изпълни още „Танц на Кашчей Безсмъртни“ на Игор Стравински и Десета симфония на Шостакович. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3