Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българка, ученичка на Ифра Нийман, свири на родна сцена

Цигуларката Яна Дешкова в зала „България“ с Концерт за цигулка и оркестър от Корнголд

Цигуларката Яна Дешкова е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания. Снимка: Личен архив - Българка, ученичка на Ифра Нийман, свири на родна сцена

Цигуларката Яна Дешкова е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания. Снимка: Личен архив

Цигуларката Яна Дешкова, която публиката в Дания слуша по-често от родните ценители на класиката, ще излезе на сцената в зала „България“, за да представи едно от любимите си произведения. Българката, концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, ще изпълни у нас „Концерт за цигулка и оркестър“ от Ерих Волфганг Корнголд на 20 юни.

Дешкова е в списъка на българи – концертмайстори на световни сцени. Родом от Плевен, на 6 години младата цигуларка печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“. Ученичка е на Благородна Танева. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, при когото е учила в консерваторията „Гилдхол” в Лондон в периода 1996 – 2000.

Най-голямо удоволствие ми доставя музика, създадена заедно с партньори на сцената, особено когато са верните хора. Има нещо много специално в това да музицираш заедно с някого“, казва Яна.

През 1997 г. Яна печели първата награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”. Следват множество концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт, РАИ3 и др. От 2004-а Яна Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Олбор, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В концерта на 20 юни Софийската филхармония ще изпълни още „Танц на Кашчей Безсмъртни“ на Игор Стравински и Десета симфония на Шостакович. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах