Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българо-руски писател ще прави преводачите ненужни

Създал е онлайн платформа за художествен превод и твърди, че е „много по-добра от Гугъл преводач“

Николас Димитров с дебютния си роман на български език, който бил преведен с новата платформа на 50 езика. Снимка: Личен архив - Българо-руски писател ще прави преводачите ненужни

Николас Димитров с дебютния си роман на български език, който бил преведен с новата платформа на 50 езика. Снимка: Личен архив

Николас (Николай) Димитров, български автор, който пише на руски в Русия, представя днес платформа за художествен превод, която по неговите думи „ще направи преводачите излишни“, съобщиха организаторите на срещата с Димитров в НДК.

Интернет платформата ще превежда на 50 езика „много по-добре от Гугъл преводач“, твърди Димитров. Стартът е поставен с неговата книга „Дилър на реалности“, която чрез платформата е преведена на всички достъпни в нея езици и, според съобщението, това „технически превръща Николас Димитров в най-превеждания български автор“.

Вижте още: БЪЛГАРИН СЪС СКАНДАЛЕН РОМАН В РУСИЯ ДЕБЮТИРА И НА БЪЛГАРСКИ

„Тази безплатна платформа, в която засега изкуственият интелект не изпълнява най-смелите желания и най-порочните фантазии, както е в романа („Дилър на реалности“ – бел. ред.), а само превежда, е моят подарък за света и българските автори, за да могат техните произведения да станат достъпни за милионна аудитория от цял свят“, казва Николас Димитров.

Според него с преводачите в близко бъдеще ще се случи същото като с коминочистачите – никой няма да си спомня за тях. Това ще спести и много средства, които се плащат до момента за авторски права за превод, твърди писателят.

Все още не е ясно как точно работи платформата и как се потвърждава точността на превода.

Презентацията на невижданото досега нововъведение ще бъде на 27 септември в Литературен клуб „Перото“ в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах